Turistična ponudba občine Krško
Header

Galerije in muzeji

Mestni muzej Krško

Ob vstopu v mestu Krško vas pozdravi Mestni muzej Krško, sestavljen iz treh hiš, Valvazorjeve, Jarnovičeve in Kaplanove, ki arhitekturno pomenijo najkakovostnejši zgodovinski del mesta. Valvasorjeva hiša, poznorenesančna hiša iz leta 1609, je bila leta 1894 označena kot hiša, kjer naj bi zadnje obdobje življenja preživel sloviti Valvazor (1641–1693). Danes vemo, da je njegova prava hiša od te oddaljena le nekaj deset metrov in je prav tako pomemben del mestne zgodovine, saj je v njej živel pisatelj, odvetnik in politik Janez Mencinger (1838–1912). Pred t. i. Valvazorjevo hišo so leta 1966 postavili Valvazorjev kip, delo domačega akademskega kiparja in medaljerja Vladimirja Štovička. V Valvazorjevem kompleksu ima svoje prostore Mestni muzej Krško, kjer je na ogled več stalnih in občasnih razstav, prostori pa so namenjeni tudi za prireditve (dva atrija in večnamenska dvorana). Od odprtja muzeja 30. marca 2010 je na ogled stalna razstava kiparja in medaljerja Vladimirja Štovička, ki je del svojih umetnin poklonil Občini Krško prav za Valvazorjevo hišo.

Stalna razstava Vladimirja ŠtovičkaV letu 2011 sta bili postavljeni stalni razstavi Valvasorjevi v Krškem in Meščanka Josipina Hočevar (1824–1911), posvečena gospodarstvenici, mecenki in dobrotnici mesta in izjemni ženski 19. stoletja, v letu 2012 pa sta bili predstavljeni še stalni razstavipod naslovoma Dolgo razstvetlljensko 18. stoletje in Soba medičarstva in lectarstva. Razstavi sta del projekta Bogastvo podeželja v skupni turistični ponudbi z akronimom Pot medičarstva in lectarstva med Krškim in Zagrebom. Dopolnjena pa je bila tudi razstava Valvasorjevi v Krškem z Valvasorjevim kabinetom, oboje pa je prav tako del prej omenjenega projekta.

V muzejski trgovini lahko kupite rokodelske izdelke in spominke, povezane z muzejem, mestom in Posavjem.

Kontakt:
Mestni muzej Krško
Valvasorjevo nabrežje 4
8270 Krško
T: 07/492 11 00
E: info@mestnimuzejkrsko.si
W: www.mestnimuzejkrsko.si


Galerija Krško

Galerija Krško se nahaja v nekdanji cerkvi sv. Duha, zgrajeni leta 1777. Od leta 1939 je v njej nastajal mestni muzej, takrat je bila cerkev tudi odposvečena. Od leta 1966 pa je v njej mestna galerija, kjer prirejajo raznovrstne, predvsem s prostorom uglašene likovne razstave. Mestni muzej Krško in Galerija Krško sta enoti Kulturnega doma Krško in delujeta pod njegovim upravljanjem.

Kontakt:
Galerija Krško
Valvasorjevo nabrežje 4
8270 Krško
T: 07/492 11 00
E: info@galerijakrsko.si
W: www.galerijakrsko.si

.