Turistična ponudba občine Krško
Header

Knjižnice

Valvasorjeva knjižnica in čitalnica Krško Valvasorjeva knjižnica Krško

Valvasorjeva knjižnica Krško se nahaja v starem mestnem jedru v mestnem parku. Kot osrednja knjižnica v občini Krško deluje od leta 1965. Od leta 1988 se nahaja v kapucinskem samostanu. Skozi leta je postala sodobno kulturno, izobraževalno, informacijsko in socialno središče v lokalnem okolju, katere cilji so usmerjeni v zagotavljanje in uresničevanje knjižnične dejavnosti za vse generacije.
V knjižnici skrbijo za razvoj domoznanske dejavnosti, aktivno sodelujejo v vseživljenjskem izobraževanju, pripravljajo različne bibliopedagoške dejavnosti za otroke in odrasle ter organizacijo kulturnih prireditev za otroke, mladino in odrasle.

Speedway sobaPri izvajanju svojega poslanstva se povezujejo z izobraževalnimi in drugimi ustanovami, društvi in organizacijami v lokalnem okolju. Njihova zbirka trenutno obsega okoli 160.000 enot gradiva.
Od leta 2009 je v knjižnici Krško na ogled stalna posebna zbirka “Speedway v Sloveniji” kot edina tovrstna javno dostopna zbirka v Sloveniji. V zbirki so prikazani številni predmeti – od opreme voznika, motorja in delov opreme, do startnih številk, pokalov in priznanj ter marsikaj drugega. Za vsakim predmetom v zbirki se skriva tudi zanimiva zgodba iz več kot polstoletni zgodovini slovenskega in krškega speedwaja, tako o posameznih voznikih in o preteklih dogodkih, ki so oblikovali ta poseben in zanimiv šport. Ogledati si je mogoče tudi nekaj kratkih filmov iz zgodovine slovenskega spidveja.

Kontakt:

Valvasorjeva knjižnica Krško
Cesta krških žrtev 26
8270 Krško T: 07/490 40 00
E: knjiznica@knjiznica-krsko.si
W: www.knjiznica-krsko.si


Kapucinska knjižnica Krško Pater Roman v samostanski knjižnici

V krškem mestnem parku domuje mogočna stavba kapucinskega samostana (1640), kjer se v istem prostoru že stoletja nahaja tudi baročna kapucinska knjižnica. V zbirki so predvsem knjige s teološko, zgodovinsko, filozofsko, medicinsko in splošno vsebino, nastale med letoma 1502 in 1830. Knjižnica, ki jo tvori okoli 1500 knjig, je bila v 80. letih 20. stoletja urejena po prvotnem katalogu in od takrat je odprta za obiskovalce.

Kontakt:
Valvasorjeva knjižnica Krško
Cesta krških žrtev 26
8270 Krško T: 07/490 40 00
E: knjiznica@knjiznica-krsko.si
W: www.knjiznica-krsko.si

Originalni knjižni Kodeks iz leta 1695

.