Turistična ponudba občine Krško
Header

Vode

Slapovi na Bohorju

Nad Senovim se na območju Bohorja nahaja čudovita mojstrovina narave. Ljubitelji narave lahko tam občudujejo kar 4 veličastne slapove: Bojanco, Pekel, Ubijavnik in Bojavnik, kjer se vode penijo več kot 15 m v globino. Slapovi so poznani le malo ljudem in prav njihovi skrivnostnosti se velja zahvaliti, da se še vedno bohotijo v objemu miru. Ker so skriti globoko v grapah potokov, tja ne zahajajo trume turistov. Vsi slapovi so pohodnikom z nekaj telesne vzdržljivosti dostopni po Poti štirih slapov in so zagotovo vredni ogleda. Zaradi varnosti in poznavanja poti je priporočljivo spremstvo izkušenega vodnika.

 


Reka Sava

Je najdaljša tekoča voda v občini. V svoji zgodovini je s spreminjajočim se tokom izoblikovala rečne terase, do druge polovice 19. stoletja pa je bila pomembna tovorna plovna pot, s pristanišči na Drnovem, v Krškem in Rajhenburgu. Njeno nekdanje ime bo ponovno v večji veljavi, ko bodo na območju Posavja na njej zgradili vodne elektrarne, eno tudi v krški občini. K nam priteče iz Zasavja, kjer teče po ozki soteski, ki si jo je izdolbla skozi hribovje. Tu se dolina razširi v krško polje in Sava postane tu nižinska reka. Skozi stoletja si je utirala pot ob naših poljih in poljubno spreminjala svojo strugo, vse dokler je nismo z nasipi in regulacijami omejili. V preteklosti je bila to plovna reka. Največji pomnik na te čase so nedvomno ostanki rimskega pristanišča Neviodunum pri Drnovem, ki pa danes leži daleč od reke.


Reka Krka

Je značilna mirno tekoča kraška reka, ki meri od izvira do izliva v Savo 92,3 kilometre. Zanjo je značilen izredno majhen strmec s skoraj rednimi spomladanskimi in zimskimi poplavami.
Njene glavne ribje vrste so somi, ščuke, platice, ki imajo v njenih pritokih narav drstišča.
Krka ponuja obilo užitkov: lovljenje rib, kopanje, čolnarjenje,  vožnjo s kanuji ali pa samo počitek od vsakdanjih skrbi na njenih bregovih.


Ribniki Mačkovci v Brestanici

Prvič so jih uredili že brestaniški grofje in kasneje vzdrževali trapisti. Celotno območje, ki obsega več kot 15 hektarjev površin, so leta 1961 odkupili člani ribiške družine Brestanica-Krško. Postopno so obnovili 3 ribnike v površini 6,5 hektarja in jih napolnili z raznimi ribjimi vrstami, predvsem s krapi, somi, amurji, rdečerepkami in nekaterimi drugimi ribjimi vrstami. Ob njih srečujemo želve, sive čaplje, ponirke ter redke žabje vrste. Ribniki so s svojo gozdno-travniško okolico in možnostmi za čolnarjenje, z leti postali priljubljena športno-ribolovna in izletniška točka.

Ribnik na Resi

Leži pri Krškem, na levem bregu reke Save na Vidmu. Je priljubljeno sprehajališče tako za mlade kot tudi za starejše. V primeru suše voda zelo upade in že se je zgodilo, da je ribnik poleti presušil. Pozimi pa v primeru nizkih temperatur zamrzne in je priljubljeno drsališče. Ribnik je najlepši spomladi in jeseni, ko zaživi v vsej svoji lepoti, na njem so tudi race.

.