Ribnik Resa, Grmada, Sv. Mohor, Brestanica; 10.5.2021

Ker topla in prijetna jutra vabijo v naravo, sem se odločila, da si naredim dan že zjutraj z enim malo bolj razgibanim pohodom. Ideja je bila iz ribnika Resa do Grmade in potem naprej na Sv. Mohor in dol do Brestanice skozi kolesarski tunel ob železniški progi, ter ob Savi nazaj do ribnika Resa. Do izhodiščne točke sem se odpravila z avtom in ker je poleg urejeno parkirišče, sem ga lahko brez težav parkirala in pustila.

Takoj na začetku pri ribniku so me pozdravile igrive in radovedne račke in žabe s svojim regljanjem. Dale so mi vedeti, da se narava že močno prebuja in da diham ter vonjam krasno pomladno jutro. Okoli ribnika so krasno urejene klopce in otroško igrišče za najmanjše. Starejši pa si lahko obogatite znanje o ribah, saj so tu lične poučne table o njih. Da se lahko še malo razgibate pred vzponom, vam priporočam Trim stezo, katera nudi vadbo na prostem. Na koncu steze sem zavila levo in začela stopati po cesti. Opozarjam, da bodite previdni, saj se tu vozi ogromno avtomobilov. Po nekje 1 kilometru se iz ceste zavije levo dol po potki, kjer me je pričakal mir v zavetju zelenja, potočka in lepo urejene kapelice Lurške Matere božje. Tu si vzemite minuto ali dve, da preprosto samo uživate v tem prijetnem kotičku.

Pohodna stezica vodi naprej rahlo navzgor in hitro se priključi cesti, katero smo prej zapustili. Zopet opozarjam, da je treba biti izredno pazljiv, saj tu cesto takoj prečkamo in gremo na drugo stran po pohodni poti v hrib. Nadaljujem po orehovem nasadu in pogled pri nekdanji trapistovski kapelici Sv. Petra in Pavla že nudi lep razgled proti Krškem, Libni in vse do Gorjanc. Pred menoj je že Grmada, ki je lepo posejana s prekrasnimi vinogradi, kateri že lepo zelenijo. Na desno se vidijo grički do Orlice in ob dobri vidljivosti tudi do Hrvaške in Sljemena. Pogled v levo nas razveseljuje s pogledom na Tri lučke, staro jedro Krškega, na Trško Goro in kraj Goro.  S hojo nadaljujem po stezi ob vinogradih in v zavetju spomladno prebujajočih dreves. Tu je že kar vzpon, zato ni nobene potrebe po hitenju. Pazila sem na korake, saj je po poti veliko kamenja, peska in zemlje in kaj hitro bi mi lahko spodrsnilo. Tik pod Grmado, na koncu teh veličastnih vinogradov priporočam, da se usedeta v travo.  Zadihate in občudujete naravo in razgled, opazujte pikapolonice, mravljice, metulje in čebelice, ter poslušajte ptičje petje v različnih pomladnih melodijah. Umirite se in tako boste videli življenje. Bodite samo vi v tistem trenutku in zahvalite se sebi, že samo zato ker ste.

Pot sem nadaljevala še z nekaj vzpona in kmalu sem osvojila Grmado, ki je najvišji vrh Sremiškega vinorodnega okoliša. Grmada je na nadmorski višini 488 metrov s planinsko kočo in lepo urejenim prostorom s klopcami. Ob vikendih strežejo pijačo, kar je zelo dobrodošlo. Občudujemo pogled na Sv. Mohor ter do Krškega, ki je lepo razdeljen ob reki Savi.  V daljavi so Gorjanci, bolj v levo pa je Brežiško akumulacijsko jezero.

Spuščala sem po čudoviti gozdi stezi in kmalu sem prišla do ceste in smerokaza, ki vodi na Sv. Mohor (390 n.v). Vmes sem uživala ob pogledu na pšenična polja in krasne travnike, kateri nam že ponujajo živahno travniško cvetje. »Zadišalo« je že po Brestanici in pogled v desno mi je razkrival Bohorsko pogorje. Vedno, ko pridem do cerkve Sv. Mohorja, me prevzame mističnost tega kraja in skrivnost, kaj me tu tako privlači.  Poleg cerkve je mogočna bukev in pod njo lepa lesena klop. Idealen kotiček za umiritev in usmerjanja pozitivnih misli v svoje srce. Za otroke in odrasle je tu na drevesu gugalnica iz močne vrvi in palice. Ko se na njej zaguncaš, te ponesejo spomini nazaj v brezskrbno otroštvo in za trenutek se tako tudi počutiš. Gugalnica te igrivo vrti sem ter tja in hkrati opazuješ najlepši razgled na reko Savo in na Brestaniški grad, ki je menda eden izmed najstarejših v Sloveniji. Za cerkvijo se nam bohoti razgled na Brestanico in Senovo, na razgiban Stolovnik in v ozadju na pogorje Kozjanskega in Bohorja. Tu, če boste dobro prisluhnili, boste slišali oglašanje kozic na bližnji domačiji, ter v ogradi, če boste dobro opazovali, zagledali farmo jelenov.

Pot me je naprej vodila po strmi gozdni poti navzdol proti Brestanici. Nižje dol sem pri smerokazu zavila desno, proti Gasilnemu domu in nadaljevala po Janezovi poti. Ob poti nas lepo varujejo lesene ograje, ki so pravi blagoslov pri spustu dol. Vse pohvale za to ureditev. Prišla sem iz gozda ven pri Gasilnem domu. Ker se je jutro že prelevilo v pozno dopoldne, se je ozračje že prijetno segrelo. Toliko bolj sem se razveselila poti, ki me je vodila skozi tunel nazaj v Krško. To je kolesarska steza pod hribom Sremič. Skozi je včasih potekal transport premoga. Tunel je dolg 521 metrov in resnično nudi prijetno ohladitev in sproščujoč sprehod skozenj. Ven pridem pri železniški postaji Brestanica. Predlagam, da greste tu nazaj desno po cesti, približno 300 m in pri spodnjem gradu Turn, v podhod. Tako pridete varno na drugo stran železniških tirov.

Nadaljujem po kolesarski poti ob reki Sava. Ozrem se še enkrat nazaj proti gradu Rajhenburg, oz. gradu Brestanica. Prevzame me veličasten pogled na grad in na sotočje reke Save in potoka Brestanica. Med potjo srečujem pohodnike, kolesarje, nekajkrat me prehiti tovorni in potniški vlak. Začutim, kako živahno je tu, kar mi dokazujejo tudi račke, ki lepo čofotajo po reki in labodi, ki se elegantno smukajo en okoli drugega. Na drugi strani Save se razprostira stari del Krškega in če veš, kje je bil včasih tu krški grad, si ga lahko tudi navidezno zamisliš. Višje gor je Trška Gora in turn cerkve Sv. Rozalije in Sv. Jožefa. Vidi se tudi Galerija Krško in cerkev Sv. Janeza Evangelista. Pot gre tudi mimo Hidroelektrarne Krško. 

Kmalu pridem do Krškega, kjer v križišču zavijem levo in grem pod most, po stopnicah gor in pridem do ceste. Naprej v krožišču grem pri drugem izhodu za Zdole in tako nadaljujem pot po Zdolski cesti mimo Osnovne šole Jurija Dalmatina. Na desni strani je lepo urejen park, ki je posvečen protestantskemu pisatelju Juriju Dalmatinu, kateri se je rodil v Krškem. Cesta me pripelje tik pred izhodiščno točko pri ribniku Resa.

Ob koncu poti se vedno rada nagradim in tako lepo zaokrožim svoj pohod. Ker sem si med potjo nabrala šopek iz travniških rož, je to zame bogata in živa nagrada. Zato, naberite si šopek tudi sami, občudujte pisane barve, občutite drobno cvetje med rokami, dotikajte se življenja v njih in na tak način se povezujte s svojim.

S sabo imejte dovolj tekočine, kakšno sadje in prigrizek. Ob sončnem vremenu se dobro zaščitite proti močnim sončnim žarkom in tudi proti klopom. Kot vedno, priporočam dobro obutev, da boste z njo varni in tudi pohodne palice ne bodo odveč. Zaradi veličastnih razgledov, vam svetujem, da imate s seboj tudi daljnogled. Pot lahko prehodijo tako mlajši in tudi starejši pohodniki. Vzpon na Grmado je mogoče za starejše malo zahtevnejši, vendar, če greste počasi, se vse zmore. Krožna pot je dolga prijetnih 14 km in lepo razgibana.

Na tej povezavi si lahko ogledate in prenesete GPX sled.

Pojdite, hodite in prehodite našo lepo občino. S tem, ko hodite, vidite dlje, občudujete svojo vztrajnost in čutite svojo srčnost.
Andreja Bakšič Grozdina
Ribnik Resa, Grmada, Sv. Mohor, Brestanica; 10.5.2021Ribnik Resa, Grmada, Sv. Mohor, Brestanica; 10.5.2021Ribnik Resa, Grmada, Sv. Mohor, Brestanica; 10.5.2021Ribnik Resa, Grmada, Sv. Mohor, Brestanica; 10.5.2021Ribnik Resa, Grmada, Sv. Mohor, Brestanica; 10.5.2021Ribnik Resa, Grmada, Sv. Mohor, Brestanica; 10.5.2021Ribnik Resa, Grmada, Sv. Mohor, Brestanica; 10.5.2021Ribnik Resa, Grmada, Sv. Mohor, Brestanica; 10.5.2021Ribnik Resa, Grmada, Sv. Mohor, Brestanica; 10.5.2021Ribnik Resa, Grmada, Sv. Mohor, Brestanica; 10.5.2021Ribnik Resa, Grmada, Sv. Mohor, Brestanica; 10.5.2021Ribnik Resa, Grmada, Sv. Mohor, Brestanica; 10.5.2021Ribnik Resa, Grmada, Sv. Mohor, Brestanica; 10.5.2021Ribnik Resa, Grmada, Sv. Mohor, Brestanica; 10.5.2021Ribnik Resa, Grmada, Sv. Mohor, Brestanica; 10.5.2021Ribnik Resa, Grmada, Sv. Mohor, Brestanica; 10.5.2021Ribnik Resa, Grmada, Sv. Mohor, Brestanica; 10.5.2021Ribnik Resa, Grmada, Sv. Mohor, Brestanica; 10.5.2021Ribnik Resa, Grmada, Sv. Mohor, Brestanica; 10.5.2021Ribnik Resa, Grmada, Sv. Mohor, Brestanica; 10.5.2021Ribnik Resa, Grmada, Sv. Mohor, Brestanica; 10.5.2021Ribnik Resa, Grmada, Sv. Mohor, Brestanica; 10.5.2021Ribnik Resa, Grmada, Sv. Mohor, Brestanica; 10.5.2021

Informacije

Vas zanima več?

Za vse dodatne informacije, rezervacije ali odgovore vas prosimo, da nas pokličete ali nam pošljite sporočilo.