O tem, kako bi Valvasor danes odkrival Krško

“Ime Krško zajema tako mesto kot grad in ga je temu kraju dala reka Krka, ki se eno miljo od tod izteka v Savo … Mesto leži na Dolenjskem ob Savi pod visokim hribom, enajst milj od Ljubljane; precej nad mestom je na hribu grad. Tako je mesto na prijetnem kraju in zlasti zaradi omenjene rek ogleda vredno, ker plovejo tod ladje vedno gor in dol in tu tudi pristajajo. Na gričku pred mestom so tla posuta s samimi vinogradi. Brž ko prideš iz mesta, pa se griči izgube ter se razprostira lepo, ravno in široko polje, splošno Krško polje imenovano. Za obdelavo je preimenitno.”

“Da je tu nekoč bilo prav veliko mesto, jasno razbereš iz mnogih starin, ki jih eno miljo daleč najdeš v zemlji, tako star rimski in povečini poganski denar, ki sem ga sam nekaj tisoč kosov dobil, prav tako velike kamne z napisi, zajetne kamnite stebre, popisane s spominskimi napisi, in kar je še drugih takih ostankov starega veka…”

Zapis, ki še danes ogreje.

Tako namreč historiograf in raziskovalec baron Janez Vajkard Valvasor v obsežni Slavi vojvodini Kranjski pred več kot tremi stoletji vidi in opisuje Krško. In kaj bi pisal ta neugnani raziskovalec, ki je preživel svoje zadnje dni življenja prav v Krškem, danes?

Čanji Vanesa: Krško, november 2012, str. 4

Panorama Krško
Panorama Krško

Popotnik, kot je bil Valvasor, bi poznal odgovor. Skupaj z njim se odpravite na pot po občini, ki se razteza na 287 km2, kjer živi skoraj 26.000 prebivalcev. Od doživetij (pohodne in kolesarske poti, šport, rekreacija in adrenalin, energetika, tradicionalne prireditve, izleti) do vredno ogleda (kulturne in naravne znamenitosti, muzeji, galerije in zbirke ter knjižnice), h gastronomiji in dogodkom.

Svet kulture

Krško ima bogato zgodovino, saj so se na njegovem ozemlju prepletale usode in življenjske poti številnih pomembnih osebnosti. Še danes v prenovljenem starem mestnem jedru in novem delu Krškega zgradbe s svojo kulturno in zgodovinsko vsebino ter zgodbami govorijo o pestrem življenju in dosežkih preteklosti.

celovito obnovljen valvasorjev kompleks

Med kulturnimi znamenitostmi, ki pomembno sooblikujejo veduto mesto, so izstopajoče Valvasorjeva knjižnica Krško, Mestni muzej Krško, Mencingerjeva hiša, samostanski kompleks s cerkvijo in pet cerkva v starem delu mesta: cerkev sv. Duha (danes Galerija Krško), župnijska cerkev sv. Janeza Evangelista, nekdanja pokopališka cerkev sv. Križa (danes Dvorana v parku), samostanska cerkev Marije Brezmadežne in cerkev sv. Rozalije.
Na levem (štajerskem) bregu Save stojita dve cerkvi: cerkev sv. Mihaela v Stari vasi in župnijska cerkev sv. Ruperta na Vidmu.

Oddih, zabava, rekreacija

Pestrost pokrajine je primerna za oddih ali sprostitev. Možnosti kolesarjenja, teka, pohodništva ali pa sprehoda na konjskem hrbtu so številne. Prav tako so številne tudi športne prireditve, predvsem spidvej, konjske dirke, rokometne in košarkarske tekme, kolesarski maratoni. Številna teniška igrišča in poljske poti, primerne za kolesarjenje, omogočajo aktivno rekreacijo. Ribolov na ribniku v Mačkovcih pri Brestanici je edinstveno doživetje.

Ravni Log, foto Jost Gantar

Lega krške pokrajine in njen relief sta ugodna tudi za razvoj kmetijske in turistične dejavnosti. Pridne roke domačinov so griče krške kotline spremenile v rodovitne sadovnjake in vinograde, kjer pridelujejo avtohtono vino ‘Cviček’. V slikoviti pokrajini med Bohorjem in Gorjanci, se sedanjost prepleta in dopolnjuje z dediščino davno minulih stoletij. To je svet v malem, ki je vsem dogodkom navkljub uspel obdržati svojo nekdanjo pristnost.