Festival vina, kulinarike in umetnosti 2017

Festival vina, kulinarike in umetnosti 2017 je na ulice starega krškega mestnega jedra privabil množico ljudi, ki so se udeležili pestrega festivalskega dogajanja.

V okviru znamke Okusi Posavja se je 9. septembra odvijal  Festival vina, kulinarike in umetnosti 2017 v organizaciji Centra za podjetništvo in turizem Krško in Občine Krško ter ostalimi zavodi in prostovoljnimi društvi. Namen festivala je bil v prvi vrsti predstavitev posavske gastronomije in umetnosti širšemu krogu ljudi. Vse prevečkrat se na slovenskem zemljevidu zapostavlja jugovzhodno regijo glede gastronomske ponudbe, zato je tovrstni festival eden od načinov privabljanja gostov v Posavje.

Bogat izbor posavskih vin in kulinarike ter pestrost ponudbe je festivalu v okviru Okusi Posavja dal dodaten pečat in brez izjeme so se na stojnicah ponujale lokalne, sveže in okusne ulične porcije.
Posavski vinarji so ponujali svoja najbolj izbrana rdeča in bela vina od modrega pinota, modre frankinje, laškega rizlinga, sauvignona, chardonnaya, okusnih penin, čokoladnega vina in seveda cvička.

Lokalni ponudniki hrane in vin so se z veseljem odzvali povabilu na sodelovanju, saj so med drugim lahko obiskovalce dodatno spodbudili, da jih obiščejo na njihovih lokacijah po različnih posavskih krajih. Vinarji imajo urejene vinske kleti ter degustacijske prostore in so primerna izletniška točka ter mesto za nakup vina.
Skupno se je na festivalu predstavilo 17 ponudnikov vina in kulinarike ter 9 umetniških društev ali posameznikov.

Prav tako je festival pripomogel k oživljanja starega mestnega jedra, druženju občanov in kot zadnji pozdrav poletju. Številni obiskovalci od blizu in daleč so izkoristili različne ugodne prevozne transferje, med njimi tudi Slovenske železnice, ki so doprinesle k dodatni promociji in obisku dogodka.

Gostinski ponudniki

Gostilna Pečnik

Gostilna Pečnik je za sobotni festival pripravila ribje porcije – hrustavček potočne postrvi na ajdovi kaši in hišno tortico. Njihova gostilna slovi po dobri domači hrani, svežih postrvih, konjskemu golažu in seveda po najlepšem razgledu na Grad Rajhenburg.

Gostilna Repovž

Ponudili so žrebičkovo ličnico s skuto, korenjem in zelišči.
Gostilna Repovž v Šentjanžu s stoletno tradicijo in veličino preprostosti, daleč od mestnega vrveža, v prijetnem domačem okolju, v prepletanju z lastno ekološko kmetijo, v prelepi in neokrnjeni naravi, z znanjem, srčnostjo in ljubeznijo ustvarja pristne okuse za dobre duše in radovedne želodce.

Gostilna Kunst

Pri njih so ponujali kroglice krškopoljca s štrukeljci, redukcijo modre frankinje in ajdovo peno.
Gostilna Kunst v Krškem razvaja goste z okusno hrano, prijetno postrežbo in edinstvenimi tematskimi večeri. Senčna terasa ovita v vinsko trto je več kot primerna za popoldanski klepet s prijatelji!

Staromestna čajnica Josipina

Na dogodku so pripravili okusni goveji ‘carpaccio’ z mladimi bučkami na posteljici sveže solate. Drugače StaroMestna Čajnica Josipina razvaja goste na čudoviti lokaciji v starem mestnem jedru Krškega. Pri njih se boste vedno počutili zelo sproščeno in domače, pa naj bo to ob srkanju široke palete čajev, ob svežih okusnih in zdravih kulinaričnih posebnostih ali kar tako v družbi prijateljev in izbranih pijačah.

Restavracija Tri lučke

V Restavraciji Tri lučke so pripravili okusnega jagenjčka v trti, lardo krškopoljca, zelišča in pečeno zelenjavo je bilo mogoče okušati na stojnici.
Pri njih na Sremiču se lahko pohvalijo z najlepšim razgledom na mesto Krško, kjer je na sproščeni terasi moč uživati v avtohtonih posavskih jedeh na modernih krožnikih. Odlična lokacija tudi za poslovna srečanja, poroke ter večje in manjše skupine izletnikov.

Kmetija Špiler

Z avtohtonimi posavskimi jedmi se je predstavila Kmetija Špiler. Poskusili smo lahko kračo krškopoljca, domač kruh, korejevec in prve letošnje krvavice ter vinsko kapljico iz lastnega vinograda.
Kmetija Špiler v  Kostanjku povezuje kmetijstvo-turizem in umetnost. Njihova vizija se naslanja na lokalnost, avtentičnost in na pristne okuse, ki so bili na kmetiji prisotni že v preteklosti.

Ponudniki vin

Vinska klet Krško: Cviček ptp l. 2016, Zeleni silvanec Classic l. 2015, Beli pinot Premium l. 2015, Kraljevska penina, Modra frankinja Premium l. 2015, Modra frankinja Prestige l. 2011, Laški rizling izbor l. 2009

Vinogradništvo in vinarstvo Žaren: Cviček ptp, Zeleni silvanec l. 2016, Modra frankinja l. 2016, Modra frankinja barrique l. 2011, Laški rizling barrique l. 2011, Laški rizling izbor

Klet Pirc: Cviček PTP suho l. 2016, Pečina, suho l. 2016, Modra frankinja suho l. 2011, Laški rizling izbor l. 2011

Penine Istenič: Penina Desiree, Penina No.1

Vina Dular: Sauvignon suho l. 2016, Modra frankinja suho l. 2016, Laški rizling suho l. 2015, Modra frankinja suho l. 2015

Vinarstvo Keltis: Penina Mario rose, Penina Mario brut,Traminec suho, Cabernet Sauvignon, Chardonnay Mac. Suho, Cuvee Extreme Mac. Suho, Muscat ottonel sladko

Kmetija Kobal: Modra frankinja l. 2015, Modra frankinja l. 2016, Penina rose, Zeleni silvanec, M: 041 377 988

Vinska klet Molan: DUO belo vino l. 2016, Modra frankinja l. 2016, Modra frankinja l. 2015, Laški rizling l. 2016

Hiša trt, vina in čokolade Kunej: Modra frankinja suho l. 2017, Chardonnay suho l. 2015, Sauvignon polsuho l. 2015, Laški rizling polsuho l. 2015, Penina Emanuela, Chocolat Imperial rdeče ali belo

Vinogradništvo Štemberger: Cviček ptp, Modra frankinja, Šentjernejska penina suha, Šentjernejska penina posluha, Sivi pinot

Vinarstvo Kerin – Hiša frankinje: Modra frankinja l. 2016, Sivi pinot l. 2013, Kerner l. 2016, Keros likersko vino, Fantazija – Modra frankinja

Kmetija Špiler: Modri Pinot, Vidovo rdeče, Vidov belo, Žametna črnina