Vina vinorodne dežele Posavje

Vina Vinorodne dežele Posavje so: cviček, rdeči in beli bizeljčan ter modra frankinja, prav tako tudi bela sortna vina. Vsa pa postajajo pomemben element turistične ponudbe.

Vinorodno deželo Posavje na našem področju sestavljajo Dolenjski in Bizeljsko sremiški vinorodni okoliš.

V Dolenjskem vinorodnem okolišu je najpopularnejše vino cviček

Cviček je zvrst vina iz rdečih in belih sort grozdja, ki se v pravilnem razmerju zlivajo v čudovito harmonijo. Je svetlo rdeče, rubinaste barve, prijetnega kiselkastega okusa, gladko, brez izrazite trpkosti in je vselej suho vino. Ima nizko vsebnost alkohola (od 8,5% do 10% vol.), zato je predvsem lahko in pitno vino, ki se odlično prilega k vsem ne sladkim jedem.
In ravno zaradi svoje pitnosti, svežine in gladkosti, je cviček dostikrat idealno vino za vsakodnevno zmerno uživanje.
Vsebuje: rdeče sorte grozdja od 40% do 50% žametne črnine oz. žametovke; od 15% do 20% modre frankinje; bele sorte grozdja od 10% do 15% kraljevine; do 10% laškega rizlinga.
Od leta 2001 je cviček tudi zakonsko zaščiten z oznako priznanega tradicionalnega poimenovanja – PTP. Pridelujejo ga v vinorodni deželi Posavje, natančneje v dolenjskem vinorodnem okolišu.

Cvičku med vsemi vini pripisujejo še posebej veliko zdravilnih učinkov. Ima več kisline in nižjo alkoholno stopnjo kar se je izkazalo za njegovo prednost. Zaradi prve je priporočljiv za sladkorne bolnike, druga ga uvršča med dietetična vina. Obenem vsebuje flavonoidne snovi, antioksidante, ki pozitivno vplivajo na zdravje, saj zmanjšajo kardiovaskularna tveganja. Cviček ugodno vpliva na prebavo, pospešuje tek, preprečuje nespečnost in krepi krvni obtok.

Pridelujejo pa se tudi bela sortna vina in zvrsti iz grozdja dovoljenega v Dolenjskem vinorodnem okolišu.

Vse bolj popularna pa postaja tudi modra frankinja z več tanini, flavonoidnimio snovi, antioksidanti, ki ugodno vplivajo na telo.

Poleg mirnih vin pridelujejo tudi peneča vina izdelana po klasični metodi in jagodne izbore.

V Bizeljsko sremiškem vinorodnem okolišu je najpopularnejše vino rdeči bizeljčan

V Bizeljsko sremiškem vinorodnem okolišu je najbolj poznano vino zvrst rdeči bizeljčan, ki je zvrst belih in rdečih sort grozdja za stopinjo močnejši po alkoholu tja do 12%. Poleg rdečega se prideluje tudi beli bizeljčan in sortna vina.

Rdeči bizeljčan je plod večletne raziskave strokovnjakov Kmetijskega inštituta in domačih vinarjev. Je osnovna zvrst sort žametne črnine, modre frankinje in modrega pinota in belih sort od laškega rizlinga, kraljevine, rumenega plavca in drugih sort grozdja,  ki so dovoljena v tem vinorodnem okolišu. Gre za vino rubinasto rdeče barve z vijoličnimi odtenki, ki je zelo pitno, sadnega vonja in svežega okusa. Je idealen spremljevalec tradicionalnih slovenskih jedi. Žametna črnina ugodno deluje na tek in prebavo, modra frankinja in modri pinot v vinu pa imata z vsebnostjo resveratrola ob zmernem pitju varovalne učinke na srce in ožilje. Vino rdeči bizeljčan serviramo pri temperaturi od 12 do 14 ºC.

Beli bizeljčan

Od belih sort se v vinorodnem okolišu Bizeljsko sremiški prideluje sauvignon, chardonnay, kraljevina, laški rizling, zeleni silvanec, beli pino, rumeni muškat in še nekaj sort v manjšem obsegu. Iz teh sort pridelujejo tako sortna vina kot zvrsti, od belega bizeljčana dalje, kakovostnega in vrhunskega razreda.

Prav tako tu postaja vse bolj pomembno sortno vino vrhunske kakovosti modra frankinja.

Poleg mirnih vin pridelujejo tudi peneča vina izdelana po klasični metodi in jagodne izbore.

Vina so sveža, še vedno dokaj nizkega alkohola in prijetnih kislin primerna k mesnim jedem, sortna in bolj sladka pa k sladicam.

Vsa vina so na destinaciji Krško in celotnem Posavju vključena v gostinsko ponudbo, v družbi hrane in vina.

A kljub temu vino vsebuje alkohol – živilo ni primerno za otroke do 18 leta starosti.
Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!