Pohodne poti okoli Leskovca

Stoletne pešpoti v KS Leskovec
V sklopu participativnega proračuna 2021 je bilo trasiranih 11 nezahtevnih sprehajalnih in pohodnih poti, ki predstavljajo stoletne trase pešpoti in povezujejo KS Leskovec z drugimi kraji. Vse pohodne poti imajo na voljo aplikacije GPS-sledenje (GPS-track), ki vas vodijo po posamičnih poteh. Vse poti so dostopne na aplikaciji www.outdoractive.com, ki si jo naložite na vaš mobilni telefon, vsaka pot ima svojo številko. Izhodišče vseh pohodnih poti je pri cerkvi Žalostne Matere Božje v Leskovcu.

1. Ajdovska pot (št. 11)
Ajdovska pohodna pot se začne na Trgu borcev, pri cerkvi Žalostne Matere Božje. Pohodna pot je dolga 6,28 km in jo lahko kategoriziramo kot nezahtevno pot. Prehodimo jo v 1 h 22 min v eno smer. Ajdovska pot je dobila ime po znamenitosti na poti – Ajdovski jami. Gre za naravno znamenitost, ki predstavlja kraški svet v malem in hkrati kulturno dediščino, saj je prva prisotnost človeka zabeležena že v času starejše kamene dobe. Danes v jami domujejo živali posebne vrste – netopirji. Za več informacij in dogovor za ogled jame odprite spletno stran www.ajdovska-jama.si.

 
2. Šrajbarska pot (št. 4)
Šrajbarska sprehajalna pot je zastavljena kot krožna sprehajalna pot, ki je dolga 3 kilometre, da jo prehodite, pa potrebujete pribl. 30 minut. Pot je lahka in nezahtevna, pelje pa vas mimo pomembnih zgodovinskih znamenitosti, kot sta grad Šrajbarski turn, mavzolej družine Auersperg, in turističnih zanimivosti, kot je Vinska klet Krško. Na pričujoči sliki je Valvasorjev bakrorez gradu, ki je pod nemškim imenom znan kot Thurn am Hart.

 
3. Pot v Kobile (št. 6)
Pot v Kobile je lahka pohodna pot, dolga 8,9 km in zanjo potrebujete pribl. 1 h in 30 min za obe smeri. Na poti lahko opazujete čudovito neokrnjeno naravo in uživate v razgledih na poti. V vasi Kobile si lahko odpočijete na klopcah ob urejenem travnatem igrišču. Pot si lahko popestrite tudi z ogledom Etnološkega muzeja Kobile v spomeniško zaščiteni kmetiji Šribar, na naslovu Kobile 3.

4. Pot na Sv. Štefan (št. 10)
Pohodna pot na Sv. Štefan je od izhodišča do cerkve sv. Štefana dolga 6,48 km, zanjo pa boste potrebovali pribl. 1 h 26 min v eno smer. Gre za nezahtevno oz. lahko pohodno pot, ki pa je med stoletnimi pešpotmi ena izmed daljših. Prehojena pot vas bo na najvišji točki nagradila z izjemnim razgledom.
 


Preko QR-kode spodaj lahko dostopate do aplikacije www.outdooractive.com, kjer boste našli še naslednje poti:
Cicibanova pot (št. 1)
Šolska pot (št. 2)
Prešernova pot (št. 3)
Veselova pot (št. 5)
Galova pot (št. 7)
Krožna pot (št. 8)
Ladijeva pot (št. 9)Manjka ena fotografija – lahko sv. Štefan ali razgled ….
 
 
5. Cicibanova pot (št. 1)
Cicibanova pot je dolga 1,4 km in jo prehodimo v 14 minutah. Velja za lahko pot, ki jo lahko uporabite za res hiter sprehod, ko nimate veliko časa. Cicibanova pot je priljubljena sprehajalna pot, ki poteka ob potoku, v dopoldanskem času pa jo pogosto uporablja vrtec za sprehode z najmlajšimi.

6. Šolska pot (št. 2)
Šolska pot je lahka, nezahtevna pot, ki je dolga 3,6 km in jo prehodite v 37 minutah. Gre za krožno pot, na kateri lahko opravite tudi dnevni rekreativni trening. Pot v večjem delu poteka po gozdu in je primerna za sprehod tudi v poletnem času.

7. Prešernova pot (št. 3)
Prešernova pot je nezahtevna pot, dolga 4,2 km in jo lahko prehodite v 44 minutah. Oblikovana je kot krožna pot, ki večinoma poteka po že utečenih gozdnih stezah. Podobno kot Šrajbarska pot, tudi Prešernova pot vodi mimo pomembnih zgodovinskih znamenitosti, kot sta grad Šrajbarski turn, mavzolej družine Auersperg, in turističnih zanimivosti, kot je Vinska klet Krško.

8. Veselova pot (št. 5)
Tudi Veselova pot je zasnovana kot krožna pohodna pot in je nezahtevna. Dolga je 5 km, prehodimo pa jo lahko v 50 minutah. Pot začnemo pri cerkvi Žalostne Matere Božje, nadaljujemo po Grajski poti, skozi gozd do gradu Šrajbarski turn, pot nadaljujemo proti Lokam in se na izhodiščno točko vrnemo po gozdni poti.

9. Galova pot (št. 7)
Galova pot je dolga 5,29 km in zanjo potrebujemo 58 min oz. približno eno uro časa. Galova pot nas vodi po Ulici Anke Salmičeve, Sejmiški ulici in Gozdni poti, ki nas pripeljejo na makadamsko pot nad vasjo Veniše, od koder se ponuja lep razgled na Krško polje. Krožna pot nas nato po cesti skozi vas pripelje nazaj do izhodiščne točke.

10. Krožna pot (št. 8)
Krožna pot je dolga 5,57 km, prehodite pa jo v 1 h 57 min. Pot v veliki meri poteka skozi gozd in stran od cest. Od začetka v Leskovcu pot poteka proti Lokam, Selcem pri Leskovcu in nas nato pelje v Krakovski gozd, kjer se boste lahko naužili neokrnjene narave. Pot je nezahtevna in primerna za vse generacije.

11. Ladijeva pot (št. 9)
Ladijeva pot je za nepripravljenega pohodnika nekoliko zahtevnejša, kljub vsemu pa po kategorizaciji spada med lahke poti. Dolga je 9,97 km, zanjo pa potrebujete 2 uri. Pot je idealna za pohodnike, ki si želijo malce več vzponov in razgledov.
 
 

Informacije

Izhodiščna točka: n/a
Končna točka: n/a
Čas trajanja: n/a
Višinska razlika: n/a
Minimalno število oseb: n/a
Cena na osebo: n/a
Cena na skupino: n/a

Vas zanima več?

Za vse dodatne informacije, rezervacije ali odgovore vas prosimo, da nas pokličete ali nam pošljite sporočilo.