Energija kulture!

Pustite, da vam spregovorijo slikovite fasade starega mestnega jedra.

Staro mestno jedro

Čeprav je Krškemu ime posodila bližnja reka Krka, ob starem mestnem jedru šumi najdaljša slovenska reka Sava. Mestno središče Krškega je kot skrivnosten atom – majhno, a nabito z zanimivimi drobci zgodovine in močno kulturno energijo. Mestno raziskovanje je najbolj slikovito peš ali med pritiskanjem na pedala Krčana, mestnega kolesa, ki si ga lahko brezplačno izposodite na treh lokacijah v mestu.

V Krškem je čutiti prav posebno energijo ustvarjalnosti in inovativnih misli. Ob obisku Krškega se boste potopili v sočen zgodovinski roman, kjer glavni liki komaj čakajo, da jih spoznate. Odkrijte tri može prebojnih idej, ki so bili odgovorni za prve slovenske tiskane knjige in razvoj slovenskega jezika. Družbo vam bodo delali tudi med počitkom v Mestnem parku in vas usmerili v Valvasorjevo knjižnico, kjer vam bodo odkrili skoraj pol tisočletja star, prvi slovenski prevod Biblije.

Na potepu med prvimi tiskanimi knjigami in edinim muzejem speedwaya v Sloveniji boste spoznali, da sta krška zgodovinska in kulturna zakladnica polni edinstvenih zgodb. Krško se lahko poleg edine nuklearne elektrarne in prvega stroja za izdelovanje čokolade pohvali tudi z enim najlepših mavzolejev na Slovenskem. V njem počivata zakonca Hočevar, pomembna krška mecena in podpornika izobraževanja. Josipina Hočevar se vam bo kot srčna dobrodelnica razkrila v Mestnem muzeju Krško, kjer si v treh stavbah lahko ogledate stalne in občasne razstave.

V hiši nekdanjega krškega župana in znanega slovenskega pisatelja Janeza Mencingerja so v večstoletni zgodovini domovali mnogi bogati meščani in pomembni pisci. Tam lahko še danes pokukate v sušilnico, v kateri so nekoč kar z ognjem sušili sadje.

V Krškem so se začele mnoge velike zgodbe in si ustvarili dom številni ustvarjalci. Izdelke rokodelcev, umetnikov in podjetnikov predstavljajo trgovinice v mestnem jedru, kjer si lahko naberete polne žepe unikatnih spominkov. Po celodnevnem raziskovanju si v eni izmed gostilnic privoščite lokalne dobrote in steklenico vrhunskega vina.

Oglejte si video "Znameniti krčani", ki so nekoč živeli v mestnem jedru.