Mestni muzej Krško

Mestni muzej Krško deluje kot enota Kulturnega doma Krško nahaja v obnovljenem Valvasorjevem kompleksu od 30. marca 2010.

Mestni muzej Krško deluje kot enota Kulturnega doma Krško nahaja v obnovljenem Valvasorjevem kompleksu od 30. marca 2010. Leta 1993 je razglašen za kulturni in zgodovinski spomenik. Pred hišo od leta 1966 stoji kip polihistorja Valvasorja, ki ga je izdelal akademski kipar in medaljer Vladimir Štoviček. Kompleks sestavljajo tri hiše: poznorenesančna, poimenovana kot Valvasorjeva, ter sosednji Jarnovičeva in Kaplanova, najstarejši še ohranjeni stavbi v Krškem. Njihova podoba se je razvijala od 15. stoletja dalje in v arhitekturnem pogledu predstavljajo najbolj kakovosten del starega mestnega jedra Krškega.

V muzeju so na ogled stalne zbirke, ki predstavljajo znamenite Krčane. Mednje sodijo polihistor Janez Vajkard Valvasor (1641 – 1693), mecenka in gospodarstvenica Josipina Hočevar (1824 – 1911) ter akademski kipar in medaljer Vladimir Štoviček (1896 – 1889). Kot prva stalna razstava je svoje mesto v stavbi dobila ravno zbirka Vladimirja Štovička. Vsakokratna postavitev predstavlja del obširnega opusa, ki ga je umetnik ob osemdesetem jubileju podaril Občini Krško.

V muzeju je mogoč ogled Valvasorjeve zbirke grafičnih listov, Iconotheca Valvasoriana, celotnega prevoda Slave vojvodine Kranjske ter starejših faksimilov iz leta 1877. Od leta 2015 je predstavljena tudi tragična usoda mladih, ki so v Krškem že v začetku poletja 1941 snovali odpor proti nemškemu okupatorju. Poznamo jih kot Prve krške borce po katerih se imenuje glavna in najdaljša ulica v Krškem, Cesta krških žrtev. Muzejske postavitve poleg znanih Krčanov predstavljajo mesto v različnih obdobjih. Reprezentativna je razstava Dolgo razsvetljensko 18. stoletje, ki predstavlja življenje v tem obdobju in povezavo prebivalcev z reko Savo.

V razstavnih prostorih je omogočen tudi vpogled v dediščino širše okolice, ki je vidna skozi Pot medičarstva in lectarstva med Krškim in Zagrebom. Mestni muzej Krško je muzej s pestrim dogajanjem, saj redno pripravlja strokovna predavanja, izobraževanja, pedagoške ali ustvarjalne delavnice ter druge prireditve. S stalnimi in občasnimi razstavami ter drugimi muzejskimi programi omogoča prepoznavanje kulturne dediščine mesta in občine Krško.

Informacije

Naslov:Valvasorjevo nabrežje 4, 8270 Krško
Telefon:07 620 92 44
E-mail:info@mestnimuzejkrsko.si
Splet:www.mestnimuzejkrsko.si
GPS:navodila za pot

Vas zanima več?

Za vse dodatne informacije, rezervacije ali odgovore vas prosimo, da nas pokličete ali nam pošljite sporočilo.