Valvasorjeva knjižnica

Valvasorjeva knjižnica Krško je prava zakladnica znanja in kulturne dediščine.

Njen obisk je neprecenljiva priložnost za raziskovanje slovenske zgodovine, književnosti in umetnosti. Imenovana je po slavnem slovenskem polihistorju Janezu Vajkardu Valvasorju, avtorju znamenitega zgodovinskega dela Slava vojvodine Kranjske.

V letu 2022 je knjižnica zasijala v novi podobi in vzbudila navdušenje obiskovalcev in strokovnjakov z občudovanja vredno arhitekturo, ki združuje sodobne trende s tradicionalnimi elementi. Uspešno je povezala zgodovinsko podobo mesta, reko Savo in zeleno okolico mestnega parka. Z valovito zasnovo, trajnostno zeleno streho, inovativnimi okni ter atrijem kot svetlobnim središčem, ki se navezuje na zgodovinski atrij samostana, je knjižnica postala resnično središče lokalnega dogajanja.

Knjižnica ponuja inovativne IT rešitve, trajnostno naravnano arhitekturo ter odprte prostore za druženje, učenje in izobraževanje. Vključuje prilagodljive prostore, ki se lahko spreminjajo glede na potrebe in omogočajo različne dejavnosti. Svoje programe in dejavnosti knjižnica pripravlja samostojno ter v sodelovanju s posamezniki, društvi in institucijami iz lokalnega okolja in od drugod. Ponuja brezplačen dostop do interneta, organizira dogodke, delavnice in izobraževanja ter aktivno zbira in ohranja domoznansko gradivo ter promovira kulturno dediščino.

V letu 2023 se je uvrstila med štiri finaliste za prestižno mednarodno nagrado Splošna knjižnica leta, ki jo vsako leto podeljuje Mednarodna knjižničarska organizacija (IFLA) najboljšim novim splošnim knjižnicam, zgrajenim v preteklem letu.

V povezavi z več stoletij starim kapucinskim samostanom, v katerem se nahaja tudi bogata kapucinska knjižnica, bo po prenovi samostana tvorila celovit kompleks.

Turisti, ki jih zanima kulturni turizem, bodo navdušeni nad tem edinstvenim krajevnim biserom, ki očara s svojo bogato zbirko in slikovito okolico.

Informacije

Naslov:Cesta krških žrtev 26, 8270 Krško
Telefon:07 490 40 00
E-mail:knjiznica@knjiznica-krsko.si
Splet:www.knjiznica-krsko.si
GPS:navodila za pot

Vas zanima več?

Za vse dodatne informacije, rezervacije ali odgovore vas prosimo, da nas pokličete ali nam pošljite sporočilo.