Kulinarika v Podbočju

Številna turistična društva v občini Krško ohranjajo tradicionalno kulinarično dediščino okolja. Raznovrstna kulinarika se močno navezuje na zgodbe in tradicijo preteklosti.

Prejšnji teden so društva in ostali ponudniki predstavili različne kulinarične posebnosti v oddaji Dobro jutro Slovenija. Za snemanje sta bili izbrani dve lokaciji v kraju Podbočje, prva ob reki Krki in druga na trgu v središču kraja.
Ob pogledu na vse dobrote, so se marsikomu pocedile sline in komaj smo dočakali degustacijo, ki je sledila na koncu.
Kot prva se je predstavila Turistična kmetija Hribar iz Podbočja s pestrim izborom ribjih jedi: pečene in marinirane ribe ter ribji namazi, zraven še domač kruh iz krušne peči, različni sadni sirupi  in zvarki. TD Koprivnica je imenu kraja primerno pripravilo različne jedi iz kopriv: kruh, štrudelj, potica, zvitki, rolada, rezanici. THD Zdole je po receptu priznanega kuharja in pisca kuharskih knjig, pripravilo zdolsko gobovo juho z ajdovimi žganci in ocvirki.
TD Senovo se ponaša z dolgo tradicijo peke ‘prosjač’ iz različnih nadevov, poleg tega je kmetija Sotler predstavila velik izbor čajev iz bohorskih zelišč, ter kruh iz krušne peči. TD Brestanica ohranja spomin na dediščino menihov trapistov, ki so živeli na gradu Rajhenburg od leta 1881. Na sami lokaciji so kuhali žganje in predstavili različne zeliščne  likerje. Ker pa so trapisti delali tudi čokolado, je Hiša trt, vina in čokolade predstavila njihovo domačo čokolado ter čokoladno vino. Kavarna in slaščičarna iz gradu Rajhenburg  je na ogled postavila torti-trapistov tris in Rajhenburško torto.
S prekajenimi in svežimi ribami so bili prisotni iz okoliške Ribogojnice Goričar.
TD Lovrenc Raka in okoliški kmetje ponosno gojijo raško č’bulo s posebnimi učinki. Pripravili so jedi iz raške č’bule: kruh in pogača, solato, zavitke, namaze, rogljičke,sušeno čebulo, raško malico in čebulno juho. Kmetija Jurečič se ponaša s svežo zelenjavo, različnimi tenkturami in olji ter zelišči. Spekli so tudi bučni zavitek.
Kmetija Špiler v svoji filozofiji združuje turizem, kmetijstvo in umetnost. To se je izražalo tudi v predstavitvi: na ogled so bili umetniški stoli in ostala zanimiva likovna dela. Kulinarično ostajajo zvesti krači iz krško poljskega prašiča, domačemu kruhu in korejevcu.
Znan gostilna Gadova peč že desetletja v Podbočju  razvaja goste, tokrat so pripravili tipično nedeljsko kosilo: gobovo juho, postrv s tržaško polivko, kumarice v omaki, polnjene bučke,  obloženega pečenega jagenjčka in štrudelj z višnjami.
Piko na i so dodale gospodinje iz Aktiva kmečkih žena Podbočje z ajdovim potancem, copom na lop, Janeževimi upognjenci, šarkljem, kruhom, breskvicami….

Več kot odličen razlog za obisk Krškega z okolico in za okušanje slastnih kulinaričnih dobrot!