MARTINOVANJA V POSAVJU – Dogodki ob praznovanju vina

Tradicionalno Martinovanje je v Posavju  pomemben običaj, takrat namreč mošt postane vino, na mizi pa diši martinova gos z mlinci in zeljem.

V Sloveniji se dan sv. Martina praznuje predvsem kot praznik vina in druženja. Do tega dne se namreč mošt obravnava kot novo vino, ki se ob blagoslovitvi spremeni v pravo vino. Predvsem so se na Martinovo nekdaj srečali tisti, ki so tudi obirali sladko grozdje in tako v skladu s šegami in navadami prisostvovali pri blagoslovu mošta.

Danes praznovanja potekajo v vseh vinorodnih deželah Slovenije pri katerih so najpogosteje na jedilniku gosi (znamenita Martinova gos), mlinci ter rdeče zelje v različnih izvedbah. Praznovanje na Martinovo lahko doživite tudi v regiji Posavje, kjer so gostišča in društva pripravila različne dogodke na Martinovo soboto 10.11.2018, od raznih pohodov, sejmov in večernih prireditev:

Jesenski festival pohodništva v Posavju

V času Martinovanja poteka tudi Jesenski festival pohodništva v Posavju, kjer se lahko pred obilno večerjo na izbranem pohodu aktivno sprostite. Pohodi potekajo med vinogradi, kjer ne manjka okušanja mladega vina.

Martinov jesenski sejem

Na tržnici Videm v Krškem bo v dopoldanskem času potekal Martinov jesenski sejem s številnimi ponudniki.

Na sejmu se bodo z gobarsko razstavo in domačo gobovo juho predstavili člani Gobarskega društva Kozjansko Kozje, predstavili se bodo člani društva vinogradnikov Sremič ter članice društva kmetic Krško. Seveda bodo tudi tokrat svoje pridelke ter izdelke ponujali lokalni pridelovalci in rokodelci!

 

Martinovanje “po starih in novih šegah”

Kulturno društvo Leskovec pri Krškem vabi na martinovanje “po starih in novih šega.

Martinovanje v Gostilni Kunst

Gostišče Kunst poleg Martinove pojedine pripravlja tudi ples in krst mošta, pri njih lahko rezervirate tudi namestitev. Vabijo vas, da se jim pridružite na veselem Martinovanju v soboto, 10. novembra od 19. 00 ure . Rezervacije: www.kunst.si

Martinovanje pri Treh lučkah na Sremiču

Nekaj posebnega za Martinovo pripravljajo tudi Tri lučke na Sremiču. Vabljeni v soboto, 10. 11. 2017, na nekoliko drugačen Martinov večer ob eni največjih vinogradniških preš. Pričnejo ob 19:00 s 4-hodnim menijem in živo glasbo! Nudijo tudi namestitev, rezervacije: www.trilucke.si

Martinovanje v pokritem šotoru na Bizeljskem

Vedno odlično in obiskano Martinovanje na Bizeljskem, bo letos potekala po naslednjem programu:

10.11.2018 SOBOTA (Ansambel POTEP, Krst mošta)

16.11.2018 (PETKOVA PUMPA in DJ BOSTJAN)

Martinovanje pri Isteniču

Pri Isteničevih na Bizeljskem pa se bodo letos veselili na najbolj svečan način, kar ga premore svet, s svečano Martinovo večerjo ob peninah in svečah. V soboto 10.11. 2018 od 18.00 ure dalje!

Tradicionalno Martinovanje na Studencu

Tradicionalno 19. martinovanje bo letos na Studencu v so-organizaciji z Vinogradniškim društvom Studenec, v soboto 10.11.2018.

 

Za popoln vikend si rezervirajte namestitev primerno za vse generacije in preživite jesenski vikend v Posavju.