Posavje in Dolenjska na CNN travel – Domači kraj prve dame privablja turiste

Pred kratkim smo gostili priznanega novinarja CNN travel, ki si je ogledal domači kraj ameriške prve dame – Melanie Trump in bil navdušen nad širšim Posavjem in Dolenjsko.

John Malathronas, ki je novinar in fotograf ter piše za več angleških časnikov in revij, je na pobudo Slovenske turistične organizacije obiskal Slovenijo. Dejaven je predvsem na področju turizma, saj je izdal kar nekaj vodnikov po različnih državah. Tokratna izbrana tema je bila sicer Melanija Trump, vendar pa je prav zaradi njegovega navdušenja nad potovanji in raziskovanjem novih krajev, posvetil del članka tudi zanimivostim v Posavju in na Dolenjskem. V nadaljevanju predstavljamo dvodnevno turo po kateri smo ga vodili in spodaj dodajamo link na njegov članek v angleškem jeziku.

Dolenjska z lepotico Krko

Po noči, ki jo je preživel v Ljubljani so John-a sprejeli v hotelu Grad Otočec, ki je zaradi svoje lokacije eden najatraktivnejših hotelov v Sloveniji. Obkrožen s smaragdno reko Krko ta butični hotel ponuja luksuzne sobe in vrhunsko kulinariko. Sprehodi v okolici ponujajo čudovite razglede, za navdušence golfa pa je na voljo moderno golf igrišče.

Kraj Raka skriva zanimive zgodbe

Za začetek zgodbe o Melaniji se je podal v kraj Raka, ki leži na pobočju obdanem z vinogradi nedaleč stran od Otočca.

Prebivalci Rake si štejejo v veliko čast, da ima prva dama delno korenine tudi v njihovem kraju, saj je  njena mati Amalija (po rodu Ulčnik) izhajala prav od tam, kjer se je v cerkvi sv. Lovrenca tudi cerkveno poročila z Viktorjem Knavsom. Melania, ki se je rodila leta 1970 v Novem Mestu, je bila v tej isti cerkvi tudi krščena in  svoje počitnice večkrat preživljala pri starih starših na Raki.

Raška č'bula
Raška č`bula

Po pogovoru z lokalnim duhovnikom in domačini so se zanimive zgodbe kar vrstile ob okušanju dolenjskega posebneža cvička in jedi iz raške č’bule, ki velja za pravo kulinarično posebnost. Celo v Beli hiši na vrtu prve dame naj bi bili zainteresirani za gojenje te avtohtone sorte. Sledil je še zanimiv ogled prenovljenega gradu Raka, ki bo kmalu odprl vrata za obiskovalce. Raka je posejana z vinskimi zidanicami, kjer ponujajo tudi namestitev v objemu vinogradov.

Zidanica Pečarič
Zidanica Pečarič

Rojstni kraj prve dame, ogled edinega mesta na otoku in kulinarično razvajanje

Naslednji dan je bil program precej obsežen, vendar ravno prav časa za hitro seznanitev z zanimivimi  zgodbami  med Kostanjevico na Krki, Krškim in Sevnico. Sprehod po edinemu mestu na otoku – Kostanjevici na Krki ima prav poseben čar za ljubitelje simpatičnih ulic prežetih z zgodbami preteklosti in stavbami z arhitekturnimi posebnostmi. Poletje pa prinaša obilo vodne zabave, kopanja in športnih aktivnosti na reki Krki, ki obdaja celotno mesto.

Galerija Božidarja Jakca je vsekakor vredna ogleda, saj privlači tako z izgledom, kot z zanimivimi stalnimi in občasnimi razstavami.

Kulinarično razvajanje na Treh lučkah in sladkanje na Gradu Rajhenburg

Kulinarično zgodbo so pričarali na Treh lučkah, ki v sodobnem ambientu, prežetim z dediščino postrežejo barvite krožnike in vrhunska vina. Na posestvu Sremič so že leta 1874 zgradili eno največjih vinskih preš v Evropi, ki je tudi danes del  zanimivosti za obiskovalce.

Za sladico še vzpon na mogočni Grad Rajhenburg v Slaščičarno in kavarno Grad Rajhenburg.

Grad Rajhenburg
Grad Rajhenburg

Sevnica-po sledeh Melanije

Kogar zanima vse o otroštvu in odraščanju prve dame je najbolje, da se z lokalnim vodičem odpravi na turo Po sledeh Melanije, kot je to storil angleški novinar. Tudi domačini radi poklepetajo in povedo kakšno prigodo Knausovih. Na Gradu Sevnica je prvi dami posvečena celotna blagovna znamka lokalnih izdelkov- First Lady, ki jih lahko obiskovalci kupijo za spomin.

Grad Sevnica
Grad Sevnica

Za nočitev je v Sevnici na voljo obnovljeni hotel Ajdovec z modernimi sobami in idealno izhodišče za sprehod po mestu. V Slaščičarni Julija je John okušal tudi prestižno torto Melanija in se poln informacij odpravil proti letališču.

Članek na CNN travel si lahko preberete tukaj.