Okusi Posavja – Festival vina, kulinarike in umetnosti 2018

Festival vina, kulinarike in umetnosti 2018 vabi na ulice starega krškega mestnega jedra s pestrim festivalskim dogajanjem.

V okviru znamke Okusi Posavja, bo staro mestno jedro krškega, 15. septembra gostilo 2. festival vina, kulinarike in umetnosti. Dogodek bo potekal v organizaciji Centra za podjetništvo in turizem Krško in Občine Krško ter v sodelovanju z ostalimi zavodi in prostovoljnimi društvi.

Vzdušje, ki ga »pričara« kulisa obnovljenih stavb in urejenega prizorišča bodo napolnili priznani gostinski ponudniki, vinarji in nepozabna Nuša Derenda ob 20-letnici svojega samostojnega glasbenega ustvarjanja. Dobro vzdušje pa bo ustvaril tudi DJ Igor, ki bo skrbel za glasbeno podlago celotnega dogodka.

Festival vina, kulinarike in umetnosti pomembno prispeva k oživitvi mestnega jedra. Skrbi za predstavitev posavske gastronomije in umetnosti širšemu krogu ljudi. Mestnim ponudnikom omogoča, da na svojih lokacijah pripravijo ponudbo, ki bo ta dan, ko bo v mestu množica ljudi, še posebej privabila obiskovalce v njihove gostinske lokale, trgovine in ostale poslovne prostore.

Na festivalu se bodo predstavili ponudniki, ki ustvarjalno moderno kuhinjo z lokalnimi, svežimi in sledljivimi sestavinami. Posebej velja omeniti jedi iz avtohtonega »krškopoljca«, specialitete iz rečnih rib, ter ostale lokalne jedi, obogatene z vrtninami s krškega polja. Kuharski mojstri pripravljajo te jedi s posebno skrbnostjo tudi v svojih domačih gostinskih lokalih. Hkrati pa so tu vinarji z odličnimi vini, ki posegajo po najvišjih vinskih priznanjih. Posavski vinarji bodo nudili svoja najbolj izbrana rdeča in bela vina od modrega pinota, modre frankinje, laškega rizlinga, sauvignona, chardonnaya, okusnih penin, čokoladnega vina in seveda cvička.

Skupno se bo na festivalu predstavilo 19 ponudnikov vina in kulinarike, ki bodo pred vami pripravljali ulične porcije hrane in vam dotakali vino v steklene kozarce. Plačevanje pa bo potekalo s pomočjo žetonov. Dogodek pa bo dodatno obogaten z sodelovanjem kar 14 organizacij, društev in posameznikov. Poskrbeli bodo za dodatno pestrost dogajanja, svojo predstavitev ter različne animacije.

Oglejte si foto utrinke lanskoletnega festivala:

Gostinski ponudniki na festivalu

Gostilna Pečnik

Gostilna Pečnik bo za sobotni festival pripravila ocvrtega soma v koruzni moki, ješprenovo rižoto, ajdove princeske in česnovo kremo. Njihova gostilna slovi po dobri domači hrani, svežih ribah, konjskemu golažu in seveda po najlepšem razgledu na Grad Rajhenburg.

Gostilna Repovž

Ponudili bodo zabeljen stročji fižol z jurčki in jagnjetino. Gostilna Repovž v Šentjanžu s stoletno tradicijo in veličino preprostosti. Daleč od mestnega vrveža, v prijetnem domačem okolju, v prepletanju z lastno ekološko kmetijo, v prelepi in neokrnjeni naravi, z znanjem, srčnostjo in ljubeznijo ustvarja pristne okuse za dobre duše in radovedne želodce.

Gostilna Kunst

Pri njih bodo nudili pečen zorjeni goveji hrbet z ajdovim štrukljem. Gostilna Kunst v Krškem razvaja goste z okusno hrano, prijetno postrežbo in edinstvenimi tematskimi večeri. Senčna terasa ovita v vinsko trto je več kot primerna za popoldanski klepet s prijatelji!

Restavracija Tri lučke

Restavraciji Tri lučke bodo pripravili prekajano svinjsko kračo, ohrovt, fižol, bučno olje. Pri njih se lahko pohvalijo z najlepšim razgledom na mesto Krško, kjer je na sproščeni terasi moč uživati v avtohtonih posavskih jedeh na modernih krožnikih. Odlična lokacija tudi za poslovna srečanja, poroke ter večje in manjše skupine izletnikov.

Hotel Splavar

Za glavno jed bodo v Hotelu Splavar ponudili dušeno pleče krškopoljca z omako rdeče čebule, modre frankinje in suhih sliv. Dodali bodo še zapečeno polento s kozjim sirom, kruhov cmok s porom, masleno rdečo peso in muškatno kremo. Za desert pa jabolčno pito z žajbljem in vanilijo, ajdov sladoled in karameliziran balzamični kis z ingverjem. Vsak krožnik, narejen in postrežen, je odsev njihovega spoštovanja in ljubezni do dela, do gosta.

Ponudniki vin

Ponudniki vin se bodo predstavili z njihovimi najboljšimi vini ter vas povabili  tudi v svoje urejene vinske kleti oz. degustacijske prostore, ki so lahko tudi primerna izletniška točka ter mesto za nakup vin. Prepričala vas bo njihova odprtost, gostoljubje in njihova izbrana vina. Na festivalu se bodo predstavili naslednji ponudniki vin:

Odlična posavska vina

Vinarstvo Kerin hiša frankinje,
Hiša trt, vina in čokolade Kunej,
Vinska klet Jarkovič,
Klet Pirc,
Vinogradništvo in vinarstvo Žaren,
Vina Dular,
Vinska klet Krško,
Vinska klet Molan,
Vinarstvo Keltis,
Penine Istenič,
Vinska klet Mastnak
Vinotrs d.o.o.
Vina Fabjančič
kralj cvička Martinčič in
zmagovalec festivala frankinje 2018 Pečarič iz Metlike

Spremljevalni program

V mestnem  parku in na ulici pri parku bodo v sklopu Festivala vina, kulinarike in umetnosti, potekale različne aktivnosti namenjene vsem generacijam obiskovalcev. Sodelovale bodo različne organizacije, društva in posamezniki. Poskrbeli bodo za ozaveščanje, predstavitve svojih dejavnosti ter animacijo obiskovalcev.

Tako bodo za svojo predstavitev, izvedbo spretnostnih iger in animacijo najmlajših obiskovalcev poskrbele naslednje organizacije: Planinsko društvo Bohor, Športna zveza Krško, Klub posavskih študentov, Društvo Mini kraljestvo ter podjetje AM&PM podjetje z igro »Gasilec pohiti«.

Valvasorjeva knjižnica Krško in Mestni muzej Krško, bosta v času festivala pripravila ustvarjalne delavnice, ki bodo potekale v njihovih prostorih.

JSKD OI Krško, bo pripravil razstavo likovnih del, Zavod KNOF pa bo na svoji stojnici ozaveščal obiskovalce o ponovni uporabi izdelkov in pravilnem recikliranju. Ekološkemu ozaveščanju se bodo pridružili tudi dijaki Gimnazije Krško, ki bodo predstavili projekt »Še zadnjič očistimo Slovenijo«.

Z nami pa bo tudi Poklicna gasilska enota Krško, ki bo s svojo prisotnostjo poskrbela za požarno varnost udeležencev ter ozaveščanje obiskovalcev o načinu ravnanja v različnih nevarnih situacijah. Kulturno – umetniški del bo popestril unikatni, s srcem narejen nakit Mance Grubič ter unikatni šiviljski izdelki Urške Grilc.

Za foto in video zapis dogodka ter predstavitev fotografij iz lokalnega okolja pa bodo poskrbeli v LIJAmedia

Za prijetnejše počutje ter dopolnitev ulične scene bodo poskrbeli v društvu Prostor vmes.

Vabimo vas, da obiščete destinacijo, prireditev in staro mestno jedro Krškega obiščete tudi z javnimi prevoznimi sredstvi (vlak Slovenskih železnic, mestni avtobus). Na dan prireditve bomo poskrbeli za brezplačni prevoz do železniške postaje v času odhoda zadnjega vlaka v smeri Ljubljane. Avtobus bo izpred postajališča pri cerkvi (Krško – Hočevarjev trg) odpeljal ob 22:00 uri.

Organizatorji verjamemo, da bo vreme odlično, vendar vas moramo kljub temu obvestiti, da v primeru dežja prireditev odpade.

Vsi ljubitelji dobre hrane, odlične kapljice ter sproščenega druženja v krogu znancev in prijateljev vabljeni na Okuse Posavja – 2. festival vina, kulinarike in umetnosti v Krško, v soboto, 15.9.2018 v staro mestno jedro Krškega.