Po poti duš in prijateljstva

V sklopu Posavskega festivala tematskih poti se je preteklo nedeljo v Kostanjku odvil etnoart pohodniško – gastronomski dogodek Po poti duš in prijateljstva. Povezovalna tema dogodka, kot tudi filozofije kmetije Špiler je ‘TURIZEM, KMETIJSTVO IN UMETNOST Z ROKO V ROKI’ – www.etnoart.spiler.si. Prav vse od naštetega je bilo združeno v čudovitem sončnem dnevu na Vidovo nedeljo.

Pohodniki, ki so prišli iz različnih koncev Slovenije, so se zbrali na dvorišču kmetije Špiler, kjer jih je pričakala pečenka krškopoljskega prašiča, kruh iz krušne peči, sadna in ajdova peciva ter domača žganja.
Sonce je že prijetno žgalo, ko je gospodar kmetije Peter Špiler pohodnike popeljal na Pot duš in prijateljstva. V razgibanem svetu gozda, travnikov in vinogradov, so se udeleženci predali pristnemu stiku z naravo in se z njo čustveno povezali vsak na svoj edinstven način. Spremljali so jih čudoviti razgledi, okrepčali so se pri vodnem izviru in okusili rdeče češnje.
Po vrnitvi na kmetijo, je sledila otvoritev razstave umetniških del v čudovitem ambientu galerije ArtŠpl ter otvoritev vitražev, avtorice, arhitektke Joce Jamšek. Več o njenih delih: www.ornamento.weebly.com. Umetnica je oblikovala tri prekrasne vitraže, ki ponazarjajo turizem, kmetijstvo in umetnost ter vključujejo osebno noto blagovne znamke vina-Vidovo rdeče in Vidovo belo.
Sledila je kulinarična pogostitev na mizi prijateljstva, kjer sta se s tradicionalnimi jedmi predstavili  obe sosednji kmetiji – Špiler in Dular. Na mizi prijateljstva ni manjkalo dobrot, ki so bile pripravljene v duhu s kulinarično dediščino okolja in v duhu dobrih sosedskih odnosov. Gostje so okušali domači golaž s krompirjevimi cmoki, korejevc, različne vrste mesa, ocvirkovko, ajdovo kašo, ajdove štruklje, jabolčni ‘štrudelj’ iz kozjanskih jabolk, babičino pecivo iz sliv in še in še. Suha grla so prav tako poplaknili z lastnimi vini obeh kmetij. Pri pripravi jedi so z vintage pridihom sodelovale tudi sodelavke oddaje Okusi Posavja – kuhamo s Katjo.
Obiskovalci dogodka so bili vidno zadovoljni in enotnega mnenja, da se v Kostanjek še vrnejo.

Povzemamo nekaj vtisov skupine, ki so letos med drugim tudi skupaj prehodili pot iz Goričkega v Piran:
»Na Špilerjevi domačiji v Kostanjku si podajajo roke umetnost, turizem in kmetijstvo.
Danes, na Vidovo nedeljo, je bilo še posebno pestro: odprtje razstave Joce Jože Jamšek, pohod prijateljstva po obronkih domačije, kjer smo pili vodo iz izvira, vrhunska kulinarika ob mizi prijateljstva,… Pri Petru Špilerju je vedno nadvse zanimivo, zabavno in optimistično!«
– Fanči Moljk

»Za nami je čudovita nedelja med prijatelji pri Petru Špilerju v Kostanjku. Za njegov rojstni dan smo ga obiskali prijatelji pohodniki z Goričkega v Piran in vsi, ki ga imajo radi in so se odzvali na njegovo vabilo na EtnoArt pohodniško – gastronomski dogodek. Sprehodili smo se po Poti duš in prijateljstva, na posestvu pa v galeriji odprli likovno razstavo avtorice Joce Jamšek ter si ogledali nove tri vitraže, ki simbolizirajo vse, kar Peter na svojem posestvu doživlja in nudi obiskovalcem. Kulinarična ponudba na mizi prijateljstva je okusen dokaz, da lahko sosedsko sodelovanje dveh turističnih ponudnikov ponudi več kot le trud posameznika, pa tudi zadovoljstvo je večje. Hvala za prekrasen dan.«
– Marjetica Škrlec

»Pohod duš in prijateljstva – posestvo Petra Špilerja v Kostanjku. Posadili smo vrtnico rdečo vrtnico ljubezni in prijateljstva med pohodniki z Goričkega v Piran. V takšni druščini si mirno lahko zapojemo: “Nekaj pa je še takih ljudi, ki se jih človek razveseli.”
Hvala Petru za gostoljubje in pogostitev in vsem ostalim za druženje. Res so nepojmljive energije in neverjetno vzdušje med nami. Ne da se opisati z besedami, to je treba doživeti in občutiti. Da se zaštekamo tako različni ljudje… Da ti vriska srce od navdušenja, ko greš na ponovno srečanje in te stiska pri srcu od ganjenosti in žalosti, ko se poslavljaš. Do prihodnjega snidenja spet…«
– Staša Lepej

Vir: CPT Krško
Fotografije: Fanči Moljk