Posavci v svetovnem gastronomskem vodniku Gault&Millau

Svetovni gastronomski vodnik Gault&Millau je pred kratkim v hotelu Slon razglasil najboljše za leto 2020, tiskana verzija vodnika pa je ravno sveža iz tiskarne.

Gault&Millau inšpektorji so letos obiskali več kot 180 restavracij ter pozornost namenili celotnemu doživetju gosta. Na osnovi njihovih ocen Gault&Millau Slovenija v letošnjem vodniku predstavlja 157 restavracij, 57 vinarjev in 12 malih pivovarn. Letos se dodatno predstavljajo tudi  turistične kmetije in slovenski živilski izdelki.

Med najbolje ocenjenimi restavracijami je v Sloveniji šest takih, ki so prejele po štiri kape, med njih se uvršča Ošterija Debeluh iz Brežic, katere lastnik je Jure Tomič.

Jure Tomič je prejel tudi naziv Chef prihodnosti.

Ostali uvrščeni ponudniki iz regije Posavje, ki se sicer uvršča v Termalno Panonsko regijo so:

Gostilna Repovž (3 kape, izbor najboljših slovenskih restavracij), Tri lučke (2 kapi), Splavar (1 kapa)

Gostilna Šekoranja (1 kapa), Gostilna Kunst (1kapa), Restavracija Ajda (1 kapa)

Dodatne kategorije

Gault&Millau Pop: Gostilna Jež

Izbor turističnih kmetij: Turistična kmetija Vimpolšek, Turistična kmetija Grobelnik

Vina: Istenič, Kobal 1931, Domaine Slapšak

Izbor malih pivovarjev: Ressel

Vsekakor je nabor vključenih izrednega pomena za posavsko gastronomijo in dodaten zagon za razvoj celovitega regijskega gastronomskega produkta. V vodniku se je na nekaj straneh predstavila celotna turistična ponudba Posavja, ki dopolnjuje gastronomijo in obiskovalcem ponuja celovita doživetja, vključno z naravno in kulturno dediščino.

Sicer pa je bila za najboljšo restavracijo razglašena Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono, Ana Roš za najboljšo kuharsko mojstrico za leto 2020, chef tradicije je postal Uroš Štefelin (Vila Podvin, Mošnje), Simon Sitar (Hotel Park, Nova Gorica) kot najboljši natakar, Jakob Pintar (TaBar, Ljubljana) kot mladi talent, Ksenija Krajšek Mahorčič (Gostilna Mahorčič, Rodik) kot najboljša slaščičarka, za najboljše pop zbirališče pa je bil izbran Bazilika bistro v Ljubljani.

Vir in fotografije: Center za podjetništvo in turizem Krško