Staro mestno jedro Krškega

Tudi mladi obiskovalci si z veseljem ogledajo staro mestno jedro Krškega in odkrivajo neodkrito.

Staro mestno jedro v paru

Staro mestno jedro Krškega se razprostira vzdolž reke Save in je primerno za tiste, ki so naveličani pretiranega mestnega vrveža, saj si v mirnem okolju lahko pričarate zanimiv izlet.

V prenovljenem starem mestnem jedru zgradbe s svojo kulturno in zgodovinsko vsebino ter zgodbami govorijo o pestrem življenju in dosežkih preteklosti. Na vstopu vas pozdravi Mestni muzej Krško, ki je sestavljen iz treh hiš, Valvasorjeve, Jarnovičeve in Kaplanove. V njem je na ogled več stalnih in občasnih razstav, med drugim stalna razstava kiparja in medaljerja Vladimirja Štovička, ter stalna razstavi Valvasorjevi v Krškem in Meščanka Josipina Hočevar.
V starem mestnem jedru so zanimivosti zelo koncentrirane, zato se na pot podajte peš ali si izposodite mestno kolo.
Nedaleč stran  je namreč Galerija Krško, ki se nahaja v nekdanji cerkvi Sv. Duha in v mestni galeriji prirejajo različne občasne razstave. V starem mestnem jedru je svoje domovanje izbral Janez Mencinger (1838-1912), pisatelj, odvetnik in politik, ki je bil znan tudi kot pisec romanov. V prenovljeni Mencingerjevi hiši, ki je sestavljena iz dveh hiš in čudovitega atrija so na ogled številni zanimivi elementi, ki pričajo o stoletjih življenja v njih. Za kanček ustvarjalnosti pokukajte tudi v Lončarski atelje Bernhard, ki s strastjo ustvarja čudovite kose keramike, trenutno je v atriju tudi na ogled razstava keramičnih skulptur številnih priznanih umetnikov.
Prija tudi sprehod ali počitek v mestnem parku, preden obiščete Valvazorjevo knjižnico in Kapucinski samostan. Ne spreglejte zbirko z naslovom ‘Spidvej v Sloveniji’, kjer so razstavljeni številni predmeti, ki pričajo o zgodovini spidveja, voznikih, opremi in dogodkih v Sloveniji. Kapucini, ki so se nastanili v Krškem leta 1644 pa so zapustili bogato baročno kapucinsko knjižnico, ki še danes domuje v zgornjem nadstropju samostanske stavbe.
V samem parku ne spreglejte tudi Hočevarjev mavzolej, Dvorano v parku in Gaj zaslužnih občanov.
Za popolno doživetje obiščite lokalne trgovce in gostince, si privoščite tradicionalno domače kosilo ali zdravo presno tortico.

Vabljeni v staro mestno jedro Krškega!

[/cm