Turistične agencije na študijski turi v Krškem

Center za podjetništvo in turizem Krško je minula dva dni gostil turistične agencije iz Posavja, širše Slovenije, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine. Študijska tura je potekala v sklopu izvajanja Strategije razvoja turizma v občini Krško, ki je bila sprejeta v letu 2018. Namen študijske ture je bil predvsem predstavitev turističnih storitev in produktov, ki jih posamezne agencije lahko vključijo v svoje prodajne programe.

Udeleženci so si na dvodnevni turi ogledali nekatere zanimive točke občine Krško, ostali unikatni produkti širšega Posavja pa so bili zajeti v skupni predstavitvi, ki je potekala na Gradu Rajhenburg.

Sončno vreme je sredi februarja vsekakor pozitivno prispevalo k odličnem počutju udeležencev, ki so bili navdušeni nad celotnim programom in že snujejo nova sodelovanja in pakete, ki bodo vključevali Posavje. Glede na precejšnjo zasičenost najbolj obiskanih slovenskih točk, kot je Bled, Ljubljana, Piran itd., si turistične agencije želijo nove manj znane lokacije in destinacije, kjer ni masovnega turizma. Posavje lahko v tem trenutku to vsekakor izkoristi kot konkurenčno prednost.

Udeleženci so se prvi dan zbrali v Gostilni Kunst, kjer so za njih pripravili tradicionalni kmečki zajtrk, pozdravil jih je tudi gospodar Srečo Kunst. Z organiziranim prevozom, ki so ga omogočili partnerji pri Turizmu in prevozih Prah, so udeleženci prispeli na Grad Rajhenburg, kjer jih je pozdravil župan občine Krško mag. Miran Stanko in direktorica KDK, ga. Darja Planinc. Širšo predstavitev zanimivosti občine Krško ter ostalih turističnih produktov Posavja je predstavila Ksenja Kragl, ki je tudi vodila in koordinirala dvodnevno turo.

Sledil je ogled gradu Rajhenburg ter zanimiva delavnica izdelave čokolade, ki jo je skupaj z degustacijo čokoladnega vina pripravila Hiša trt, vina in čokolade Kunej. Pred odhodom je za sladko presenečenje poskrbela tudi Kavarna in slaščičarna Grad Rajhenburg z izvrstnim pecivom in slanimi prigrizki.

Popoldanski del je bil predvsem gastronomsko obarvan, na posestvu Tri lučke je vodja kuhinje Dejan Mastnak goste popeljal na kulinarično popotovanje, ki so ga popestrila vina Kleti Krško in Vinske kleti Žaren. V prijetnem vzdušju so udeleženci lahko navezali stike z gostitelji in sodelujočimi vinarji.

Pozno popoldanski del je popestril Lojze Kerin, ki smo ga obiskali v družinsko vodeni vinogradniški kmetiji in Hiši frankinje. Vsekakor je piko na i celodnevnemu druženju prispevala harmonika in sam gospodar, ki je v njegovem strastnem slogu pripovedoval zgodbo o ljubezni do vina, zemlje in družine.

Večernega druženja v Hotelu Kunst so se udeležili najbolj vztrajni udeleženci, ki so si kljub utrujenosti  izmenjevali vtise zanimivega dne.

Naslednji dan si je skupina najprej ogledala izdelavo keramičnih izdelkov na Lončarski kmetiji Kržan in se odpravila na Rako. Tam so si ogledali Cvičkov hram, Grad Raka in se družili s člani Turističnega društva Lovrenc Raka na posestvu Vinske pravljice Kralj. Tam so se udeleženci morali izkazati v kmečkih opravilih ter poskušali jedi iz raške čebule. Ni manjkalo suhomesnatih izdelkov in okušanja cvička ter zgodb o Raki, ki jih je predstavil predsednik Turističnega društva Lovrenc Raka – Lojze Kerin. Turo so zaključili v Svetu energije z interaktivno razstavo, kjer so udeleženci bili deležni odličnega strokovnega vodstva na temo energije in energetike.

Zaključek ture so spremljali pozitivni vtisi udeležencev in želja po skupnem sodelovanju v prihodnje.