Uspešno zaključen jesenski del Festivala pohodništva v Posavju 2017

Uspešno zaključen jesenski del Festivala pohodništva v Posavju

V Posavju se je uspešno zaključil festival pohodništva, ki je v neokrnjeno naravo privabil pohodnike iz cele Slovenije in še sosede iz Samobora.

Tudi letos je potekal Festival pohodništva v Posavju, ki se je odvijal v dveh delih, pomladni- meseca maja in junija ter jesenski- oktober in november. Posavski festival je del nacionalne zgodbe SLOVENIJA HODI, ki združuje enajst slovenskih pohodniških festivalov. Ponujal je preko 30 organiziranih tur (pohodniških in kolesarkih), skupaj s strokovnim vodenjem, izobraževalnim programom, posavsko kulinariko, lokalnimi zgodbami ter pestro izbiro namestitev. Pomladni del je bil tematsko bolj aktivno obarvan, medtem ko je jesenski ponujal bogato vinsko-kulinarično ponudbo. Jeseni, ko se narava obarva v čudovite odtenke, dozori tudi vino in kar nekaj pohodov se je vilo skozi posavske vinograde in sadovnjake.

Naj omenimo nekatere pohode:

Na Sromljah se je pod sloganom aktivno-okusno-zdravo, odvijal pohod po Poti vina in sonca, ki je sromeljske vinogradniške griče privabil številne pohodnike. Na stojnicah so lahko okušali vino lokalnih vinogradnikov, lokalno kulinariko in tudi kostanj. V Gadovi peči so ob okusnem cvičku pohodniki spoznali gadovo sled in zgodbe povezane s krajem. Seveda ni manjkalo okusnih prigrizkov. V času Martinovanja so potekali pohodi v čast sv. Martinu in tradiciji pohodov od hrama do hrama. Jesenski pohodi so se zaključili s Č’bularskim pohodom iz Kostanjevice na Rako, kjer so pohodniki občudovali Krakovski gozd, bili postreženi na kmetiji Grozina z mlečnimi proizvodi ter v vinski kleti Grabnar z dolenjskimi vini in okušali tradicionalne jedi iz avtohtone raške čebule.

Vsekakor je letošnji obisk festivala dokazal, da so tovrstni dogodki privlačni za različne generacije, saj se število udeležencev vsako leto povečuje. V času festivala so bile ponujene namestitve na podeželju v zidanicah in v mestih. Na posameznem pohodu je bilo tudi po 200 udeležencev. Skupno je Posavje v času festivala obiskalo okoli 1500 aktivnih navdušencev.