O Bibliji

Krško je močno povezano z reformacijo, Biblijo in Jurijem Dalmatinom, Adamom Bohoričem ter Primožem Trubarjem

Spomin na čase reformacije ter takratnih pomembnih sprememb za slovensko ljudstvo je močan tudi v Krškem, od kjer sta izhajala Adam Bohorič in Jurij Dalmatin, ki prvi prevede Biblijo v Slovenščino.

V obdobju reformacije (16.stoletje) so se pojavile prve slovenske knjige, Primož Trubar l.1550 izda Abecednik in Katekizem, Adam Bohorič napiše slovnico-Zimske urice in Jurij Dalmatin prevede Sveto Pismo (Biblijo) v slovenščino.

Biblija na ogled v Valvazorjevi knjižnici v Krškem

Za obiskovalce Krškega je na ogled  originalna Dalmatinova Biblija, ki jo je Valvazorjeva knjižnica  pridobila leta 2010 in jo restavrirala v letih 2015 in 2016. Prijazno osebje knjižnice vam glede na predhodno najava ogleda, le-to z veseljem tudi pokažejo.

valvasorjeva-knjiznica-krsko-300x200
Valvasorjeva knjižnica

Kako je Krško povezano z reformacijo?

Adam Bohorič, slovenski jezikoslovec in učitelj, je bil l.1520 rojen v Brestanici, nedaleč stran od Krškega, kjer je po njem še danes imenovana lokalna osnovna šola. V letih med 1551-1563 je v Krškem vodil svojo šolo, kasneje leta 1584 je izdal prvo slovensko slovnico, napisano v latinščini, ki jo je prevedel Jože Toporišič.

Jurij Dalmatin, rojen 1547 v Krškem, je bil pisatelj, prevajalec in teolog, ki se je šolal v Krškem pri Adamu Bohoriču, kasneje pa sodeloval s Primožem Trubarjem. Kot protestantski duhovnih je služboval v različnih krajih ter prevedel v slovenščino celotno Sveto pismo, ki je izšlo leta 1583 pod naslovom Biblija.

Dalmatinova Biblija
Dalmatinova Biblija

Namig za izlet-Po sledeh reformacije

  • V spominskem parku Jurija Dalmatina stoji več kot štiri metre visoka skulptura, posvečena slovenskim reformatorjem iz obdobja protestantizma s posebnim poudarkom na vlogi Jurija Dalmatina, Primoža Trubarja in Adam Bohoriča. Ustvarja simbolni most med dvema bregovoma mesta ter kakovosten prostor srečevanj.
  • V Valvazorjevi knjižnici, ki se nahaja v kapucinskem samostanu je v 300 let stari knjižnici shranjenih okoli 1500 knjig, med drugim je na ogled tudi zgoraj omenjena Biblija
  • Mestni park razkriva podobe pomembnih osebnosti, ki so vplivale na razvoj mesta in širšega prostora. V delu parka, imenovanem Gaj zaslužnih občanov se bohotijo kipi psihologa Mihajla Rostoharja, akademskega kiparja in medaljerja Vladimirja Štovička, šolnika in slovničarja Adama Bohoriča, prevajalca in pisatelja Jurija Dalmatina, botanika Franca Vardjana ter dobrotnice Josipine Hočevar
Dvorana v parku Krško
Dvorana v parku Krško

Poleg zgodbe o Bibliji je celotno staro mestno jedro Krškega vredno ogleda

Staro mestno jedro Krškega se razprostira vzdolž reke Save in primeren za tiste, ki so naveličani pretiranega mestnega vrveža, saj si v mirnem okolju lahko pričarate zanimiv izlet. V prenovljenem starem mestnem jedru zgradbe s svojo kulturno in zgodovinsko vsebino ter zgodbami govorijo o pestrem življenju in dosežkih preteklosti. V starem mestnem jedru so zanimivosti zelo koncentrirane, zato se na pot podajte peš ali si brezplačno izposodite mestno kolo.

Staro mestno jedro – video

Mestni muzej Krško za mlajše in starejše obiskovalce

Na vstopu vas pozdravi Mestni Muzej Krško, ki je sestavljen iz treh hiš, Valvazorjeve, Jarnovičeve in Kaplanove. V njem je na ogled več stalnih in občasnih razstav, med drugim stalna razstava kiparja in medaljerja Vladimirja Štovička, ter stalna razstavi Valvasorjevi v Krškem in Meščanka Josipina Hočevar.

Mestni muzej Krško
Mestni muzej Krško

Nedaleč stran  je Galerija Krško, ki se nahaja v nekdanji cerkvi Sv. Duha in v mestni galeriji prirejajo različne občasne razstave. V starem mestnem jedru je svoje domovanje izbral Janez Mencinger (1838-1912), pisatelj, odvetnik in politik, ki je bil znan tudi kot pisec romanov. V prenovljeni Mencingerjevi hiši, ki je sestavljena iz dveh hiš in čudovitega atrija so na ogled številni zanimivi elementi, ki pričajo o stoletjih življenja v njih. Za kanček ustvarjalnosti pokukajte tudi v Lončarski atelje Bernhard, ki s strastjo ustvarja čudovite kose keramike ali se preizkusite na lončarskem vretenu.

lončar1
Lončarski atelje

Za popolno doživetje obiščite lokalne trgovce in gostince, si privoščite tradicionalno domače kosilo ali ali se posladkajte s tortico.

Vabljeni v staro mestno jedro Krškega!

[/cmsmasters_text][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row]