Rajhenburg na e-kolesu

Štirje prijatelji smo konec tedna želeli preživeti malce aktivno, malce zabavno in predvsem čim ceneje. Odpravili smo se raziskati kraj Rajhenburg.

Kje pa je to? Danes se kraj sicer imenuje Brestanica, kar do leta 1953 pa je bil Rajhenburg, ki spada med najstarejše slovenske kraje, saj je že leta 1322 pridobil trške pravice in postal pečat obrtno trgovske dejavnosti na širšem področju regije Posavje.

V Brestanico z vlakom

Za naš prispevek k čistem okolju smo se na izlet odpravili z vlakom, kar se je izkazalo za zelo enostavno in priročno odločitev, saj stoji ena najstarejših železniških postaj čisto na vhodu v Brestanico. Do našega gostitelja smo se odpravili kar peš in v manj kot 20-ih minutah prispeli v Hostel Kozmus. Ja prav razmišljate, lastnik ni nihče drug kot naš zlati olimpijec Primož Kozmus, ki skupaj z ženo ponuja cenovno zelo ugodno nočitev v urejenem hostlu in kar vabi na prijetno teraso Kluba pod lipo, ki deluje v okviru hostla.

Hostel Primož Kozmus
Hostel Primož Kozmus

E-kolo za lažje premagovanje vzponov

Za naš delno aktivni del izleta smo si v hostlu brezplačno sposodili e-kolesa in se podali na zanimivo raziskovanje. Mimo trškega jedra, ki je danes sicer precej manj aktiven kot nekoč, smo se najprej zapeljali do dveh tunelov nekdanje ozkotirne železnice, ki je nekoč služila za prevoz premoga iz rudnika na Senovem. Danes sta tunela urejena za kolesarje in pešce, daljši je dolg kar 512,6m  in v poletnih mesecih odlična hladna osvežitev.

512 m razsvetljeni tunel
Kolesarski tunel

V Brestanici je pravzaprav nemogoče spregledati baziliko Marije Lurške, ki jo prijazni kaplan z veseljem razkaže. Cerkev Marije Lurške sodi med največje cerkve v Sloveniji, gradili so jo med leti 1908 in 1914. Mogočna triladijska cerkev v neoromanskem slogu spada med najlepše historizirajoče sakralne objekte na Slovenskem in je ena izmed sedmih bazilik v Sloveniji.

bazilika-lurske-marije-brestanica
Bazilika Lurske Marije Brestanica

Zgodba o trapistih na gradu Rajhenburg

In že sopihamo proti mogočnemu gradu Rajhenburg, ki bdi nad okolico z vrha skale nad sotočjem rečice Brestanica in Save. Grad je dolgo veljal za najstarejšega pri nas, danes menijo, da je bil postavljen okoli leta 1140.

Uporabljal se je kot vojaška utrdba, pozneje je postal bivališče, enkrat je bil porušen in na novo zgrajen. Stoletja so ga upravljali Rajhenburški, po smrti zadnjega pa je grad prehajal v različne roke,  v njem so bivali tudi trapisti, menihi iz Francije. Predvsem zgodba o trapistih nas je najbolj navdušila. Ti so živeli v molku, gojili zelišča ter izdelovali sir, likerje in čokolado Imperial – vse do konca 2. svetovne vojne, ko so jih pregnali Nemci. Ogledali smo si razstavo o njihovem delu in življenju in slišali zgodbo o ekonomskem razvoju h kateremu so prispevali prav menihi, saj so med drugim sadili vinograde, imeli prvo elektrarno na Savi, čokoladnico, tiskarno, gojili živino in bili nasploh zelo podjetni.

V atriju gradu smo se posladkali še z domačo torto Kavarne in slaščičarne Grad Rajhenburg, še posebej nas je navdušil trapistov tris. Kot smo slišali je grad odlična lokacija za poroke, ki s svojo mogočnostjo prispeva piko na i marsikateremu življenjskemu dogodku.

Sladkanje s čokolado

Po grajskem posestvu smo se podali proti Hiši trt, vina in čokolade Kunej. Trapistovska dediščina je navdihnila družino Kunej, ki se je poleg vinogradništva posvetila še izdelavi slastne čokolade in čokoladnega vina. Priznam, da smo se tukaj zadržali dokler nismo poskusili prav vseh ponujenih dobrot: okusnega narezka z domačim kruhom, vrhunskega vina vključno s peninami in seveda raznovrstnih čokoladic ter belega in rdečega čokoladnega vina.

Hiša trte, vina in čokolade Kunej
Hiša trte, vina in čokolade Kunej

Za kurjenje kalorij smo se odločili za malenkost zahtevnejši vzpon mimo Armeškega do Razteza, kjer smo uživali v pogledih na prostrane zelene travnike in šumeče gozdove.

Še spust do Ribnika Brestanica, ki  je odlična lokacija za piknik na travi ali krajši sprehod. Med počitkom na travi ob ribniku smo občudovali lokvanje in se čudili vztrajnosti ribičev, ki pa le niso ostali praznih rok.   Privoščili smo si kulinarično razvajanje v  Gostilni Ribnik, postrvi so še posebej dobre.

Kulinarika v Gostilni Ribnik 2
Gostilna Ribnik

Pred spanjem smo na terasi hostla srečali še nekaj prijaznih domačinov, ki so z nami delili zanimive zgodbe in nas povabili na dogodke, ki jih v kraju prirejajo skozi celo leto, kot je Petrov sejem v tunelu, Srednjeveški dan na gradu Rajhenburg, Festival čokolade in likerjev…. Prijazna lastnica hostla pa nas je navdušila z domačim bohorskim čajem.

Trapisti imajo tudi svojo pohodno pot

Naslednji dan smo se po obilnem zajtrku nekateri odločili za kopanje in lenarjenje na Bazenu Brestanica, ostali pa za 10 km dolg pohod po Poti trapistov (video). Pot je razgibana, polna spominov na trapiste in čudovitih razgledov.

Eni spočiti, drugi utrujeni smo se polni novih vtisov usedli popoldan na vlak proti domu.

Toplo priporočamo, cena na osebo za dva dni zelo ugodna! Brez karte za vlak smo odšteli okoli 50€ na osebo, vključno s kosilom, ki smo si ga pripravili kar v hostlu.

Sabina iz Ljubljane