Družinski namig za pohod po Trški Gori, 17.4.2021

Na pohod sem se odpravila s svojim petletnim sinom, ker sva enostavno hotela dopoldne preživeti skupaj in ker pot ponuja razgiban teren ter da vidi, da so lahko pohodi na koncu tudi nagrajeni. Pot je dolga štiri kilometre in ne predstavlja nobenih težav tudi za naše najmlajše pohodnike. Kakšno veselje mi je prinesel moj sin, ko sem ga videla, kako je razigrano poskakoval, lovil metulje, iskal usmerjevalne table, nabiral kamenčke in polžje hišice.

Trška Gora se dviguje nad starim mestom Krško in je že od nekdaj nudila prebivalcem vinograde, sadovnjake, gozdove, polja in travnike. Da spoznam Trško Goro bolje, sem se odločila, da prehodim krožno, ne zahtevno pot, ki se začne pri Gasilskem domu v starem delu Krškega. Ker sva prišla na izhodišče z avtom, sva ga parkirala na parkirišču poleg Zavoda za zdravstveno zavarovanje. Sicer pa imate v tem delu Krškega možnost za parkiranje tudi pri občinski stavbi, ali pa malo nižje pri Policijski postaji. Takoj na začetku poti naju je usmerjevalna tabla vodila po strmi asfaltni poti do cerkve Svete Rozalije. Posebnost cerkve je lesen kasetiran strop. Višje na poti se me je dotaknil čudovit križ, ki je izoblikovan iz vinske trte.

Pot se ves čas vzpenja, na vrhu vzpona prideva do lovske koče. Tu se povzpneva na lovsko prežo, katera je bila zgrajena ravno za namen te pohodniške poti. Razgledna točka tu je fantastična in ponuja prekrasen razgled na predel Vidma, oziroma na Krško in naprej na »brežiško morje«. Pogled seže tudi do hrvaškega Sljemena in na dva najvišja vrhova v Krškem: skrajno levo je Grmada (488 m.n.v.) in tik pred nami je Libna (354 m.n.v.).

Priporočam, če le imate možnost, da seboj vzamete daljnogled. Tako si boste razglede še bolj približali in s še večjim zanimanjem opazovali vse detajle v daljavi, ki jih razgledi nudijo tu in dalje ob poti. Vzemite si čas in uživajte v prelepih razgledih, ki nam jih ponuja narava. Zadihajte svež zrak in se veselite življenja. Opozorila bi rada, da je vzpon na prežo zelo strm, tako da bodite previdni pri spustu iz nje.
 
Nadaljevala sva po asfaltni cesti do najvišje točke te poti - do cerkve Svetega Jožefa, 334 m.n.v. Tudi tu se ponuja čudovit razgled na Krško polje in v ozadju na Gorjance. Okoli cerkve so me prevzele lepo urejene klopce, na katere se lahko usedeš in se za trenutek prepustiš uživanju in času samim seboj. Dovolite si imeti takšno nagrado.

Če bi se odločila po cesti zaviti desno, bi prišla do Gore, vendar smerokaz vodi levo in navzdol po travniku ter med vinograde. Nekje ob poti so se sramežljivo skrivali oslički in ovce, katere sva z nasmehom in besedami pozdravljala. Od tu nas desno ves čas spremlja reka Sava in pogled na tovarno celuloze. Hitro sva prišla krožno nazaj do cerkve svete Rozalije in od tu je samo še spust do izhodiščne točke pri gasilskem domu.

Pot je resnično lepo označena z usmerjevalnimi tablami in ker ni zahtevna in dolga je idealna tudi za kakšen lep družinski popoldanski sprehod. To, da preživite čas s svojo družino in hkrati raziskujete skrite kotičke našega kraja, je dogodek za pisanje in slikanje spominov.

Omenjala sem nagrado za mladega pohodnika, a ne? Torej, več kot zasluženo se je posladkal ob toplem kakavu in pisanem sladoledu. Nato sva se sprehodila še malo naprej do mestnega parka, k Valvasorjevi knjižnici, kjer sva si ogledala doprsne kipe zaslužnih nekdanjih prebivalcev Krškega. Občudovala sva Hočevarjev mavzolej in Dvorano v parku. Šla sva mimo Kapucinskega samostana in naprej do cerkve Svetega Janeza Evangelista. Nadaljevala sva mimo Mestnega muzeja in Galerije in se ustavila ob prekrasnem spomeniku Janeza Vajkarda Valvasorja.

Za korakanje po tej razgibani poti potrebujete dobro pohodno opremo. Nahrbtnik s pijačo in kakšnim prigrizkom. Mogoče tudi pohodne palice, saj se na nekaterih delih pot strmo vzpenja in potem tudi strmo spušča. Varneje se boste počutili, če boste lovili ravnotežje z njimi. Na vseh poteh je, vsaj zame, ključnega pomena dobra pohodna obutev. Omogoča vam varne in lahke korake, ter stabilno držo. Če se boste počutili varne, si boste upali raziskovati še dlje in še globje. Predvsem pa si boste s pohodi omogočili raziskati svojo dušo.   

Na tej povezavi si lahko ogledate in prenesete GPX sled.
                                             
Pojdite, hodite in prehodite našo lepo občino. S tem, ko hodite, vidite dlje, občudujete svojo vztrajnost in čutite svojo srčnost.
Andreja Bakšič Grozdina
Družinski namig za pohod po Trški Gori, 17.4.2021Družinski namig za pohod po Trški Gori, 17.4.2021Družinski namig za pohod po Trški Gori, 17.4.2021Družinski namig za pohod po Trški Gori, 17.4.2021Družinski namig za pohod po Trški Gori, 17.4.2021Družinski namig za pohod po Trški Gori, 17.4.2021Družinski namig za pohod po Trški Gori, 17.4.2021Družinski namig za pohod po Trški Gori, 17.4.2021

 

Informacije

Vas zanima več?

Za vse dodatne informacije, rezervacije ali odgovore vas prosimo, da nas pokličete ali nam pošljite sporočilo.