Krožna pot po Leskovcu, 6.6.2022

KROŽNA POT PO LESKOVCU, 6.6.2022

V maju je krška mestna občina postala bogatejša za kar enajst na novo začrtanih pohodnih poti. Poti so izpeljane po Krajevni skupnosti Leskovec. Grafično so predstavljene na informativni tabli pri Cerkvi Žalostne Matere Božje v Leskovcu. Poti sicer niso označene, ampak si lahko pohodnik za vsako pot s telefonom posname QR-kodo na tabli, potem pa samo sledi poti, ki je prikazana na zaslonu.

Seveda so me poti zamikale in sem se podala na raziskovanje. Poskenirala sem kodo za to pot in se podala dogodivščini naproti.  Vmes me je ulovil dež, ki pa je blagodejno vplival tako na moj pohod kot na dušo.
Pri tabli sem imela kar izbiro, vendar me je Krožna pot najbolj prepričala. Poti so dolge od 3 do nekje 10 km in vse so lahkotne in nezahtevne.

Začela sem pri cerkvi in na koncu naselja pri sadovnjaku zavila v gozd. Ta gozd! Koliko življenja sem slišala v njem! Vse je žvrgolelo, ptice so prepevale poskočne melodije in tudi v mojem srcu so se rojevale očiščevalne vibracije. Tudi dežne kaplje in veter so prispevali svoj zdravilni ton, ki je skupaj z žvrgolenjem polnil gozd in ga delal tako živega. Živo pa sem se počutila predvsem jaz. Očitno sem kljub dežju izbrala pravi dan, saj sta me ta delček poti in prelepi gozd napolnila in navdušila.

Iz gozda sem stopila na cesto v vas Loke in ob občudovanju urejenih vinogradov in oprane pokrajine mi je igralo srce. Mislim, da sem utegnila videti ta del Krškega bolj z dušo, saj mi do sedaj ta predel ni bil tako znan in resnično sem vesela, da so me koraki ponesli sem. Mogoče si celo upam reči, da je bil zame do sedaj skrit očem.

Po poti me je pozdravljalo travniško cvetje, ob hišah so se mi nasmihale pisane vrtnice in po poljih in njivah so se bohotile ozelenele poljščine in rastoči pridelki pridnih človeških rok. Dišeče lipe so privabljale čebelice in tudi sama se nisem mogla upreti njihovemu skrivnostnemu vonju. Razveselila sem se nabranih gozdnih jagod in na skrivaj utrganih češenj. 

V vasi Selce pa me je pričakalo resnično neverjetno presenečenje. Ob poti sem našla potočnega raka vrste navadni koščak. Ta nakazuje, da je voda tu čista, in mislim, da sem imela res srečo, da sem ga lahko videla in občudovala.

Naprej pa me je pot vodila čez pravljični gozd in prisežem, da sem slišala, kako škratje skupaj s pticami prepevajo slavnostne pesmi. Hodila sem po čistem smrekovem gozdu, tla so bila prekrita s praprotjo in mahom, ki je dušil zvok hoje, da le ne bi bila preglasna in motila pravljičnih bitij. Čeprav me je obdajalo žvrgolenje, sem čutila popoln mir. In srečo.
Skoraj kot prerojena sem prišla tako v gozd, nato pa se narahlo povzpela do vasi Veniše. Ob gozdni poti sem imela razgled na krškopoljsko dolino, Brežice, Gorjance in Sljeme. Megla je rahlo zakrivala razgled, vendar je bila moja pot kljub vsemu zelo bogata.  

Prišla sem do Cerkve Sv. Ane, ki je znana po Aninih večerih, ko smo včasih tu prisluhnili zvoku prijetnih melodij. Lepo je umeščena v kraj in prav poboža s svojo ljubkostjo, ko si tu. Spustila sem se samo še do izhodišča in zaključila svoj spiritualni pohod.
Pot me je razveselila. Pokazala mi je skrite kotičke domačega kraja, za katere niti nisem vedela, da obstajajo. Pot me je napolnila in me izpopolnila.

Kako je lepo v naši občini, saj se domačini izjemno trudijo, da nam ponudijo za marsikoga še neodkrite poti. Hvala, Krajevna skupnost Leskovec, ker ste občino dodatno obogatili. Komaj čakam, da vidim, kaj me čaka za naslednjim ovinkom v Leskovcu.

Pot je dolga dobrih 8 kilometrov in zmožni so jo prehoditi vsi. Je nezahtevna, za malo starejše priporočam pohodne palice, sploh, če je pot mokra, ker na določenih delih drsi. Parkirišča je dovolj na začetni točki, kjer je tudi lokal za okrepčilo. Med potjo pa imejte s sabo pijačo, primerno obutev in dobro voljo.




Na tej povezavi si lahko ogledate in prenesete GPX sled.

Pojdite, hodite in prehodite našo lepo občino. S tem, ko hodite, vidite dlje, občudujete svojo vztrajnost in čutite svojo srčnost!
Andreja Bakšič Grozdina

Krožna pot po Leskovcu, 6.6.2022Krožna pot po Leskovcu, 6.6.2022Krožna pot po Leskovcu, 6.6.2022Krožna pot po Leskovcu, 6.6.2022Krožna pot po Leskovcu, 6.6.2022Krožna pot po Leskovcu, 6.6.2022Krožna pot po Leskovcu, 6.6.2022Krožna pot po Leskovcu, 6.6.2022Krožna pot po Leskovcu, 6.6.2022Krožna pot po Leskovcu, 6.6.2022Krožna pot po Leskovcu, 6.6.2022Krožna pot po Leskovcu, 6.6.2022Krožna pot po Leskovcu, 6.6.2022Krožna pot po Leskovcu, 6.6.2022Krožna pot po Leskovcu, 6.6.2022Krožna pot po Leskovcu, 6.6.2022Krožna pot po Leskovcu, 6.6.2022Krožna pot po Leskovcu, 6.6.2022Krožna pot po Leskovcu, 6.6.2022

Informacije

Vas zanima več?

Za vse dodatne informacije, rezervacije ali odgovore vas prosimo, da nas pokličete ali nam pošljite sporočilo.