Krškočara, 13. 2. 2022

V Krško je pred kratkim prišel projekt družinskega turizma, ki družine popelje skozi čarovništvo in hkrati predstavi nekatere znane osebnosti Krškega ter kar nekaj naravnih znamenitosti naše občine. Sicer je dovolj že to, da boste preživeli čas s svojo družino v lepi naravi in pozitivni energiji, ki tu vlada.

Pravljično doživetje Krškočara otroke popelje v svet urokov, čarovnic in povesti, vendar sem prepričana, da enako velja tudi za malo starejše. Tako družinski člani med dogodivščino s sodelovanjem odkrivajo čarovniške uroke in naloge, na koncu pa prejmejo čisto pravo čarovniško spričevalo.

Krožna pot se začne pri atriju Mestnega muzeja v Krškem. Če pridete z avtomobilom, je kar nekaj možnosti parkiranja: na označenih parkirnih prostorih pri cerkvi Sv. Janeza Evangelista, pri občini ali v mestnem jedru.

Svetujem vam, da si v Mestnem muzeju priskrbite Čarobukvico, v kateri so naloge, čarobni uroki in opisi.  Če bodo vse naloge opravljene, na koncu prejmete spričevalo o opravljeni čarovniški šoli. Pot je z njo veliko bolj doživljajska, zabavna, pustolovska in igriva. Da dobite spričevalo, morate opraviti devet čarovniških razredov. Na poti vas tako pričaka devet doživljajskih točk, od katerih vsaka predstavlja en razred, vendar pa šole nikakor ni možno zaključiti brez čarovniške palice oziroma Čaropalice, ki jo dobite poleg Čarobukvice. Če je muzej zaprt, lahko te pripomočke dobite v lokalu Vanilija zraven Mestnega muzeja oziroma pri cerkvi Sv. Janeza Evangelista.


Podamo se po cesti, ki pelje na Goro. Nadaljujemo mimo največje rdeče bukve v Sloveniji in pri vznožju gradu Krško nas pričaka vhod v čarovniško deželo. Tu se serpentinasto vzpnemo na vrh hriba, kjer se še vidijo ostanki nekdanjega gradu. Med kukanjem skozi drevesa in grmovje lahko opazujemo stari del Krškega, na desni pa nas ves čas spremlja reka Sava s hidroelektrarno. Hodimo po grebenu do Gunt in tu pot zavije nazaj proti Krškem do izhodiščne točke. Pot je sploh v toplem vremenu zelo prijetna, saj nas obdaja gozd in nam nudi prijetno senco, v slabem vremenu pa nam zna postreči z nekaj blata in drsenja, zato je takrat potrebna previdnost. Na določenih delih je pot tudi zavarovana z ograjami, kar je še dodaten velik plus za to družinsko pustolovščino.

V doživetje je vpetih veliko lesenih elementov, vključeni so tudi otroško igrišče, posebne klopi, kamnite skulpture in – najbolj zabavno in atraktivno od vseh – naselje čarovniških hišic. Tu se otroci zadržijo najdlje, saj je treba opraviti kar nekaj nalog: treba je napisati svoje ime v čarovniški abecedi, poleteti na čarovniški metli, prepoznati zdravilne rastline s čudežno močjo ter najti še marsikaj zabavnega, kar se skriva našim očem.

Trasa je dolga štiri kilometre in ves čas nas usmerjajo table. Je zelo urejena, uhojena in nezahtevna pot. Vzemite si dovolj časa, da boste raziskali vse točke in se ob tem zabavali in spoznavali skrivnosti Čiračara. Priporočam, da si vzamete tri ure, vendar se ta čas lahko kaj hitro razplete v več. Tudi staro mesto jedro vabi v raziskovanje in odkrivanje: mestni park, Valvasorjeva knjižnica, Valvasorjev spomenik, muzej, galerija, Hočevarjev mavzolej, kapucinski samostan s cerkvijo in še marsikaj.

V raziskovanje čarovniškega doživetja se lahko podate sami ali pa izkoristite možnost vodenja. Vodenja so organizirana vsaj enkrat na mesec in so objavljena na družabnih omrežjih, lahko pa se tudi pozanimate v Mestnem muzeju Krško.  
V tej skrivnostni pravljično-doživljajski deželi vam bo v veselje opazovati svoje otroke raziskovati in brati naloge, ki jih morajo opraviti. Slišali boste njihov smeh in videli pogum in moč, ki se skrivata v njih. Bodite ponosni. Zamahnite tudi sami s čarovniško palico in se prepustite svetu, ki vlada tu.

Bodite športno opremljeni in nosi naj vas dobra obutev. V nahrbtniku imejte pijačo in kakšen priboljšek, sadje, za obilnejši obrok ali krepčilo pa Krško ponuja kar nekaj prijetnih lokalov.

Na tej povezavi si lahko ogledate in prenesete GPX sled.


Pojdite, hodite in prehodite našo lepo občino. Ko hodite, vidite dlje, občudujete svojo vztrajnost in čutite svojo srčnost.
Andreja Bakšič Grozdina
Krškočara, 13. 2. 2022Krškočara, 13. 2. 2022Krškočara, 13. 2. 2022Krškočara, 13. 2. 2022Krškočara, 13. 2. 2022Krškočara, 13. 2. 2022Krškočara, 13. 2. 2022Krškočara, 13. 2. 2022Krškočara, 13. 2. 2022Krškočara, 13. 2. 2022Krškočara, 13. 2. 2022Krškočara, 13. 2. 2022Krškočara, 13. 2. 2022Krškočara, 13. 2. 2022Krškočara, 13. 2. 2022Krškočara, 13. 2. 2022Krškočara, 13. 2. 2022Krškočara, 13. 2. 2022Krškočara, 13. 2. 2022Krškočara, 13. 2. 2022 

Informacije

Vas zanima več?

Za vse dodatne informacije, rezervacije ali odgovore vas prosimo, da nas pokličete ali nam pošljite sporočilo.