Sprehajalna pot okoli gradu Raka, 11. 2. 2022

Oktobra 2021 so na Raki na novo odprli sprehajalno pot okoli gradu Raka oziroma gradu Arch. Začne se pri glavni cesti pri gradu in se nadaljuje po gozdičku ter se na koncu rahlo vzpne nazaj do izhodišča. Priporočam, da pustite avto na trgu pri cerkvi sv. Lovrenca in se po cesti spustite do začetka poti. S ceste se lepo vidi obnovljeni grad, ki je eden najstarejših ohranjenih renesančnih gradov v Sloveniji. Po predhodni najavi je možen tudi ogled gradu, kar močno priporočam, saj ima kar 34 opremljenih prostorov.Na začetku poti je postavljena tabla z vsemi znamenitostmi, ki jih lahko srečate na tem kratkem sprehodu. V grajskem vrtu je ribnik, ki je čez poletje poln vode in daje nekaj romantičnega pridiha kraju. Očarala me je predvsem fontana v podobi Marije Kraljice, ki jo je ustvaril Jože Plečnik. Na tem mestu se pred nami razprostirata dolga pristava in kozolec toplar. Od tam pridemo do rimskega miljnika, ki je služil kot sramotilni steber, v nadaljevanju pa je potrebne nekaj pozornosti pri spustu v globoko dolinico v gozdičku. Lesene stopnice in ograja so lično urejeni, ker pa se pot kljub vsemu strmo spušča, previdnost ne bo odveč. Čez pot je podrto drevo, ki se naslanja na drugo stran pobočja in omogoča varen prehod pod njim. Na drevesu je nameščena tabla, ki nas opozarja, da smeti ne spadajo v naravo, zato naj nam tabla le potrka na vest, da bomo bolj odgovorni do narave. Edini okras, ki ga narava rabi, je ona sama in ne smeti. Izvira potočkov Štembuh in Perišče se izlivata v spodaj ležeči bazen.

Zanimiv je tudi izvir Cerin, ki je svoj čas služil kot vir pitne vode za prebivalce gradu. V tem kotičku miru, ki je odet z zelenjem in akacijami, se spočijte na klopcah in občudujte naravo. V času, ko se narava drami iz spanca, uživajte v ptičjem petju in življenju, ki se prebuja. Prikupni so leseni mostički, ležeči čez oba potočka. Če je v vas kaj raziskovalca, boste pod enim od mostičkov našli čudovit majhen splav. Za otroke je pot zelo privlačna, saj so v gozdičku skrite gobice, polži in zajčki ter enostavna gugalnica iz vrvi in palice, ki visi z drevesa. Otroci lahko veselo skačejo in raziskujejo številne skrite kotičke, ki jih gozdiček ponuja. Hitro pridemo do vojaškega bazena in betonske klopice poleg njega. Pogled se nam tu odpre po dolinici travnikov in polj ter bližnjih vasi, ki spadajo pod Krajevno skupnost Raka. Srečamo se z nekdanjim periščem, v katerem so Sestre usmiljenke, ki so tu živele med letoma 1948 in 1998, prale svoje perilo. Najprej so ga nosile v koših po strmem pobočju, kasneje pa jim je delo vsaj malo olajšal voziček. Kmalu se pot začne vzpenjati in lahko že opazimo grajski ribnik. Tu so graščaki gojili rake, sedaj pa delajo ribniku družbo predvsem žabe in divje race. Pot do ribnika gre čez travnik in ob kakšnem mokrem vremenu je pot malce otežena, saj je kar močvirnato, zato stopajte tu previdno. Malo višje ob poti nas pričaka orientacijska tabla s smermi neba in imeni krajev v tistih smereh. Zraven je pašnik, na katerem se v toplejšem vremenu pasejo konji. Pričaka nas prijeten prostor za počitek z lepo klopico in krasnim razgledom na bližnje griče, v ozadju tudi na Gorjance. Sledi korakanje po poti in kmalu nas preseneti skrivni prehod. Raški graščaki so ga uporabljali za pobeg pred morebitnimi nevarnostmi, ki so jim pretile skozi zgodovino.

Po dobrem kilometru je krog sklenjen. Je lahka pot in se prehodi v 20 minutah, vendar se zaradi vseh zanimivosti, ki nas spremljajo med sprehodom, čas hoje nekoliko podaljšala. Navdušil me je ta kratki grajski sprehod in prisežem, da sem na trenutke v tem gozdičku zaslišala glasove grajske gospode ;)

Vse pohvale za to idejno smiselno, zanimivo in bogato pot, ki privlači odrasle in predvsem otroke. Pridite in si svoje poglede tu orišite tudi sami.

S sabo imejte kakšno pijačo, za kakšen prigrizek pa poskrbi gostilna Tratnik pri cerkvi sv. Lovrenca. Seveda je priporočljiva, kot vedno, dobra obutev.

Na tej povezavi si lahko ogledate in prenesete GPX sled.


Pojdite, hodite in prehodite našo lepo občino. Ko hodite, vidite dlje, občudujete svojo vztrajnost in čutite svojo srčnost.
Andreja Bakšič Grozdina

Sprehajalna pot okoli gradu Raka, 11. 2. 2022Sprehajalna pot okoli gradu Raka, 11. 2. 2022Sprehajalna pot okoli gradu Raka, 11. 2. 2022Sprehajalna pot okoli gradu Raka, 11. 2. 2022Sprehajalna pot okoli gradu Raka, 11. 2. 2022Sprehajalna pot okoli gradu Raka, 11. 2. 2022Sprehajalna pot okoli gradu Raka, 11. 2. 2022Sprehajalna pot okoli gradu Raka, 11. 2. 2022Sprehajalna pot okoli gradu Raka, 11. 2. 2022Sprehajalna pot okoli gradu Raka, 11. 2. 2022Sprehajalna pot okoli gradu Raka, 11. 2. 2022Sprehajalna pot okoli gradu Raka, 11. 2. 2022Sprehajalna pot okoli gradu Raka, 11. 2. 2022Sprehajalna pot okoli gradu Raka, 11. 2. 2022Sprehajalna pot okoli gradu Raka, 11. 2. 2022Sprehajalna pot okoli gradu Raka, 11. 2. 2022Sprehajalna pot okoli gradu Raka, 11. 2. 2022Sprehajalna pot okoli gradu Raka, 11. 2. 2022Sprehajalna pot okoli gradu Raka, 11. 2. 2022Sprehajalna pot okoli gradu Raka, 11. 2. 2022Sprehajalna pot okoli gradu Raka, 11. 2. 2022Sprehajalna pot okoli gradu Raka, 11. 2. 2022Sprehajalna pot okoli gradu Raka, 11. 2. 2022Sprehajalna pot okoli gradu Raka, 11. 2. 2022Sprehajalna pot okoli gradu Raka, 11. 2. 2022

 

Informacije

Vas zanima več?

Za vse dodatne informacije, rezervacije ali odgovore vas prosimo, da nas pokličete ali nam pošljite sporočilo.