Trapistovska pot, 16.9.2021

TRAPISTOVA POT, 16.9.2021

Trapistova pot je v mesecu septembru 2021 dobila nove oznake. Ravno zato me je to razveselilo in odločila sem se je prehoditi.

Kdo in kaj so bili Trapisti? Trapisti so bili red katoliških menihov s posebno trdim načinom življenja, ki je v veliki meri temeljil na skromnosti, delu in samooskrbi. Držali so se načela Delaj in moli. Njihova značilnost je bila tudi to, da so se sporazumevali le znakovno. Red je bil ustanovljen v Franciji. Ko je francoska oblast red razpustila, so menihi iskali nov dom. In tako so prišli v Rajhenburg, ali današnjo Brestanico.

Odpravila sem se v Brestanico, kjer sem pri sramotilnem stebru. oz. prangarjem pustila avto. Kar takoj me pri stopnicah pozdravi nova, lična, opazna tabla in vsa vesela odhitim, kamor kaže smer. Previdno sem šla skozi cesto in že sem pri cerkvi Sv. Petra in Pavla. Tabla me vodi naprej, vse do Gradu Turn. Hodim ves čas po kolesarski in pohodni poti ob reki Savi. Pri železniški postaji se ozrem nazaj, saj me vedno razveseli skupni pogled na Grad Brestanica, na Grad Turn, na Savo in na železniško postajo. Ob srečevanju kolesarjev in pešcev pridem do HE Krško, kjer si na poučnih tablah preberem vse o nastanku te elektrarne. Tu gre pot v podhod in že sem pri Čokoladnici Imperial Soteljsko. Dvigujem se vse do Trapistovske kapelice, katera bi potrebovala malo obnove in večjega poudarka, da tam stoji. Ob tej misli kmalu stopam po tlakovani trapistovski poti. Na tej poti in tem območju so Trapisti hodili na delo in prevažali vino na Sremič. Med potjo obiščem mogočno tiso, ki so jo med vinogradi posadili trapisti. Stara je dobrih 150 let. In našli so ji čudovito mesto, da lahko kraljuje še naprej. Ob poti je tudi klet, kjer so v njej svoj čas delovali. Med vinogradi in ob vonju po prihajajoči jeseni se že dvigujem na Grmado (488 n.m.v.), ki je najvišja točka te krožne poti. Svoj čar tega vrha dodajo še lepo urejene klopce, ki kar vabijo, da si tu naberem novih moči in globoko vdihnem novi dan. Čuti se veselje ob trgatvi, ki že poteka po vinorodnem okolišu. Narava spreminja svojo barvo, svojo namembnost in tudi ljudem prija ta lepa prihajajoča jesen. Veliko se ustavljam, saj je razgled od tu prečudovit. Odpira se pogled na panonsko ravnico Krškega polja, do Gorjancev in v lepem vremenu se vidi celo vse do Kamniških Alp. Od tu se spustim do Sv. Mohorja (390 n.m.v). Ta kraj me vedno navduši, zato tudi predlagam, si tu vzamete oddih, uživate v  razgledu na Savo in Brestaniški grad, prisluhnete kozam iz bližnje kmetije in občudujete jelene, ki se pasejo v ogradi poleg. Da je pa tu še bolj zabavno, poskrbi iz vrvi in palice narejena gugalnica. Pri cerkvi pa se vam kaže pogled na Brestanico in Bohorsko pogorje.

Sledim oznakam in ta me usmeri na pot v gozd in po previdnem korakanju navzdol sem že v Brestanici pri cerkvi Sv. Boštjana. Pri gostilni Pohle se dvignem do mogočne, lepe znamenite cerkve Marije Lurške, ki sodi med največje cerkve v Sloveniji. Je največja v Posavju in zgrajena je bila leta 1914. Po stopnicah se spustim do glavne ceste in se ustavim pri hostlu Kozmus. Pot me vodi po cesti navkreber med sadovnjaki in gozdom. Vredno se je ustaviti in si pogledati Brestanico, saj se nam ponuja na dlani. Pridem do poslopij, ki so danes delno obnovljena in so v času trapistov imela pomembno gospodarsko vlogo, o čemer piše tudi informativna tabla. Ta nam poda osnovne podatke o proizvodnji čokolade in likerjev v času njihovega življenja. Pri gradu Brestanica sledi daljši postanek. Tu je kar nekaj možnosti: ogled gradu, počitek v parku in uživanju ob razgledu na Savo, na sam grad, in na živahen promet vse naprej do Sevnice ter mamljiv je tudi obisk čokoladnice. Po strmi gozdni poti se spustim do glavne ceste in vse nazaj do izhodiščne točke, pri prangarju.

Pot mi je bila nadvse všeč. Je lepa, rekreacijska krožna pot. Dodano vrednost da poti to, da je sedaj na novo in dobro označena in da se med potjo lahko poleg naravnih znamenitosti ogleda še kar nekaj tudi kulturnih.

Pot je po moji oceni srednje zahtevna. Dolga je nekje 14km. Zopet svetujem dobre pohodne čevlje, tekočino in kakšen prigrizek. Priporočam uporabo pohodnih palic in ker pot nudi veliko lepih razgledov, je priporočljivo imeti s sabo tudi daljnogled.

Na tej povezavi si lahko ogledate in prenesete GPX sled.

Pojdite, hodite in prehodite našo lepo občino. S tem, ko hodite, vidite dlje, občudujete svojo vztrajnost in čutite svojo srčnost!
Andreja Bakšič Grozdina

Trapistovska pot, 16.9.2021Trapistovska pot, 16.9.2021Trapistovska pot, 16.9.2021Trapistovska pot, 16.9.2021Trapistovska pot, 16.9.2021Trapistovska pot, 16.9.2021Trapistovska pot, 16.9.2021Trapistovska pot, 16.9.2021Trapistovska pot, 16.9.2021Trapistovska pot, 16.9.2021Trapistovska pot, 16.9.2021Trapistovska pot, 16.9.2021Trapistovska pot, 16.9.2021Trapistovska pot, 16.9.2021Trapistovska pot, 16.9.2021Trapistovska pot, 16.9.2021Trapistovska pot, 16.9.2021Trapistovska pot, 16.9.2021Trapistovska pot, 16.9.2021Trapistovska pot, 16.9.2021

 

Informacije

Vas zanima več?

Za vse dodatne informacije, rezervacije ali odgovore vas prosimo, da nas pokličete ali nam pošljite sporočilo.