18. kolesarki maraton po deželi cvička

Po dveh sušnih letih se v Krško vrača legendarni in težko pričakovani »18. Kolesarski maraton po deželi cvička«. Rekreativno kolesarsko društvo Krško bo tradicionalno, v nedeljo 21. avgusta, organiziralo najmnožičnejšo kolesarsko rekreativno prireditev v Posavju s startom in ciljem v Krškem na Trgu Matije Gubca.
Zgodnje dopoldanske ure s startom ob 10:00 uri bodo popeljale rekreacije željne kolesarske junake na tri sposobnostim prilagojene trase. Rekreativni kolesarji se bodo podali na veliki in mali kolesarski maraton v dolžini 65 in 36 kilometrov po rahlo prenovljeni trasi, saj bodo zaradi gradnje kolesarske steze letos izvzet center mesta Brežice. Ob tem bodo za najmlajše kolesarje izvedli še otroški »Čričkov maraton« primernemu za male otroke oz. družine. Prijave potekajo na sam dan prireditve v informacijski službi od 8:00 ure dalje, imetniki olimpijske kartice imajo cenejšo možnost prijave.
 
Vožnje na maratonih potekajo po cestno prometnih predpisih. Maratona se ne glede na vremensko napoved udeležuje precejšnje število kolesarjev. Vreme organizatorjem služi že leta, vsako jutro se pred potekom maratona naredi lep sončen dan, ki privabi preko 450 kolesarjev, odraslih in otrok. Prireditev je rekreativnega značaja in sodi v sklop akcije Slovenija kolesari.
 
Vsi udeleženci, ki pridejo iz različnih koncev Slovenije, prejmejo majico, toplo malico, vodo in spominsko medaljo. Najmlajši otroci na Čričkovem maratonu prejmejo sladoled in spominsko medaljo. Na maratonu bodo tradicionalno podelili pokal za najstarejšega kolesarja in kolesarko ter najštevilčnejšo ekipo. Posebej privabi tudi žrebanje nagrad med udeleženci s kolesom kot glavno nagrado.

Nagrada gre tudi kolesarju, ki najhitreje prevozi ciljno črto, vendar maraton ni tekmovalnega značaja.
Prireditve se udeležujejo pomembne osebnosti iz političnega, gospodarskega in športnega življenja občine Krško. Sam start pospremijo poskočne domače viže, ob poskočnih zvokih Golice se ob pozitivem ozračju kolesa precej lažje zavrtijo.
 
Tovrstna prireditev zahteva veliko mero dobre organizacije pri kateri pomaga precejšnje število ljudi. Organizatorji iz vrst RKD Krško so izjemno zahvalni vsem, ki na kakršen koli način prispevajo k izvedbi maratona. Letos je pomembno podprla maraton tudi občina Krško. Brez donatorjev, redarjev, motoristov in zdravstvenih uslužbencev, ki skrbijo za varnost vseh kolesarjev in kolesark tovrstna prireditev ne bi bila izvedljiva. Vsako leto razen manjših prask končujejo maraton vsi živi in zdravi, videvajo se zadovoljni obrazi in poslušajo pohvale. Naj bo tudi letos Maraton po deželi cvička naš posavski praznik kolesarjenja!

Vir: Luka Šebek, RKD Krško