Družinski piknik pridobil naziv prireditev na poti zero waste

Minulo soboto se je v Mestnem parku odvijal že 6. Družinski piknik, ki je bil letos posvečen 200 letnici rojstva Josipine Hočevar. Prireditev je bila organizirana po smernicah zero waste prireditve in se je potegovala za naziv prireditev na poti zero waste.


                                                                                                  

Prireditev je potekala v organizaciji Centra za podjetništvo in turizem (CPT) Krško, Valvasorjeve knjižnice Krško, JSKD OI Krško, Mestnega muzeja Krško in Posavskega muzeja Brežice.

Družinski piknik pridobil naziv prireditev na poti zero wasteDružinski piknik pridobil naziv prireditev na poti zero wasteDružinski piknik pridobil naziv prireditev na poti zero wasteDružinski piknik pridobil naziv prireditev na poti zero wasteDružinski piknik pridobil naziv prireditev na poti zero wasteDružinski piknik pridobil naziv prireditev na poti zero wasteDružinski piknik pridobil naziv prireditev na poti zero wasteDružinski piknik pridobil naziv prireditev na poti zero waste


Za prireditev je CPT Krško že v lanskem letu podpisal zeleno zavezo, ki je narekovala zmanjšanje količin vseh zbranih odpadkov. Glavna cilja sta bila ustvariti karseda malo odpadkov in doseči več kot 90 % stopnjo ločeno zbranih odpadkov.

»Da smo pridobili naziv, smo za čas trajanja prireditve organizirali Zeleno stražo, ki je obiskovalcem pri odlaganju odpadkov pomagala pravilno ločevati odpadke. Pri organizaciji Zelene straže so nam na pomoč priskočili učenci 7a. razreda OŠ Leskovec pri Krškem ter komunalno podjetje Kostak z eko otoki in  abecednikom odpadkov.«, pove direktorica CPT Krško, Kristina Ogorevc Račič.

Kako nam je to uspelo?

Obiskovalce prireditve smo nagovarjali k doslednemu ločevanju odpadkov na 3 eko otokih, v ta namen smo lično zaprli javne koše v parku, po dogodku pa smo ločeno zbrane odpadke tudi stehtali. Program dogodka smo organizirali na način, da je bilo ustvarjenih čim manj odpadkov (povratni kozarci za večkratno uporabo, kompostabilna embalaža za hrano, trajnostne delavnice za otroke). Obiskovalce smo pozivali, da na prireditev poleg kozarcev, s sabo prinesejo svoje bidone in lončke, saj je bilo na prizorišču mogoče piti vodo iz pitnika in pipe.

Družinski piknik pridobil naziv prireditev na poti zero wasteDružinski piknik pridobil naziv prireditev na poti zero wasteDružinski piknik pridobil naziv prireditev na poti zero wasteDružinski piknik pridobil naziv prireditev na poti zero waste


Celoten dogodek sta nadzorovali predstavnici Društva Ekologi brez meja, ki sta bili navdušeni nad samo organizacijo in dobrimi pripravami v luči zmanjševanja in preprečevanja odpadkov, ozaveščanjem o odpadkih pred in na dogodku ter tako tudi zadovoljni z rezultatom. Med prireditvijo je nastalo zgolj slabih 12 kg odpadkov, samo 13 g na obiskovalca. Čeprav je bilo ločeno zbranih manj kot 90 % (natančneje 84 %) odpadkov, si je prireditev zaradi izjemno majhne skupne količine odpadkov, količine odpadkov na obiskovalca ter uporabe povratnih kozarcev prislužila naziv “Prireditev na poti zero waste” z dvema zvezdicama.

S pridobljenim nazivom »Prireditev na poti zero waste« bomo kot primer dobre prakse nadaljevali začrtano pot k (še bolj) zelenim prireditvam v mestni občini Krško.

Družinski piknik pridobil naziv prireditev na poti zero wasteDružinski piknik pridobil naziv prireditev na poti zero wasteDružinski piknik pridobil naziv prireditev na poti zero wasteDružinski piknik pridobil naziv prireditev na poti zero waste


Zakaj se moramo ukvarjati z odpadki?

Po podatkih v povprečju vsak obiskovalec prireditev ustvari več kot kilogram odpadkov na dan. Večinoma odpadki na prireditvah niso ločeno zbrani, kar pomeni, da niti predpogoj za reciklažo ni dosežen. V Krškem želimo narediti korak naprej in poleg reciklaže poskrbeti še za preprečevanje nastajanja odpadkov.

Zavedamo se, da je okolje stvar vseh nas, zato želimo postati zgled tako za udeležence kot druge festivalske organizatorje. Hvala, ker ste nam pri izpolnjevanju zaveze in ciljev pomagali tudi vi!

#zerowaste
#prireditevnapotizerowaste
#ekologibrezmeja
#zelenashema
#ošleskovecprikrškem
#kostak