V Krškem je potekala okrogla miza na temo prireditev brez plastike za enkratno uporabo

Včeraj je Center za podjetništvo in turizem Krško v sodelovanju z Društvom Ekologi brez meja in komunalnim podjetjem Kostak d.d. izvedel izobraževanje in okroglo mizo na temo prireditev brez plastike za enkratno uporabo.
Uvodoma je vodja oddelka za gospodarske dejavnosti na Mestni občini Krško g. Andrej Sluga povedal, da je destinacija Krško v letu 2021 vstopila v Zeleno shemo slovenskega turizma, uspešno prestala presojo v začetku leta 2022 in tako pridobila znak Slovenia Green Destination Gold, na katerega so zelo ponosni.

Predstavnik zavoda CPT Krško g. Karl Vertovšek je poudaril, da se na zavodu kot organizator prireditev, kot so Festival piva Krško, Družinski piknik v parku in Ulični festival okusi Posavja že vrsto let prizadevajo zmanjšati prisotnost plastike za enkratno uporabo in so tudi podpisnik zaveze MANJ plastike, VEČ trajnosti.

Da pa gredo po poti trajnostnega turizma in se zavedajo odgovornosti, so se odločili, da ponovno izvedejo predavanje in delavnico za celotno turistično gospodarstvo in vse akterje (turistična društva, športna društva, kulturna društva, gasilska društva, predstavnike krajevnih skupnosti), ki organizirajo prireditve ter jih ozavestijo o pomenu zmanjševanja odpadkov na prireditvah s poudarkom na zmanjševanju uporabe plastike za enkratno uporabo.

Ana Golja, vodja zero waste turizma v Sloveniji pod okriljem Ekologov brez meja, je skozi predavanje predstavila kaj to je zero waste prireditev in izzvala organizatorje z vprašanjem kako dobro poznajo svojo prireditev in kateri so odpadki, ki nastanejo.

V drugem delu je potekala okrogla miza na kateri sta sodelovala predstavnika komunalnega podjetja Kostak d. d., ga. Špela Arh Marinčinč in g. Marjan Božič, predstavnica Ekologov brez meja, ga. Ana Golja ter predstavnica CPT Krško, ga. Tanja Levstik Levičar, ki je del organizacijske ekipe za večje prireditve v Mestni občini Krško.
Pogovor je potekal na temo ločevanja odpadkov, komunikacije s komunalnim podjetjem, o pomenu zelene straže, katere so alternative izdelkom za enkratno uporabo ter predvsem o izzivih pri organizaciji dogodkov s strani problematike odpadkov. Sodelujoči na okrogli mizi so odgovarjali na vprašanja udeležencev ter jim predlagali možne rešitve. 

Že z minimalnimi finančnimi vložki lahko naredimo veliko spremembo v smeri trajnosti in zmanjševanja odpadkov na prireditvah. Vsak korak šteje, zero waste pa je pot do uresničitve.

Za več informacij smo vam na voljo na info@cptkrsko.si.

V Krškem je potekala okrogla miza na temo prireditev brez plastike za enkratno uporaboV Krškem je potekala okrogla miza na temo prireditev brez plastike za enkratno uporaboV Krškem je potekala okrogla miza na temo prireditev brez plastike za enkratno uporaboV Krškem je potekala okrogla miza na temo prireditev brez plastike za enkratno uporabo