V Krškem si želimo prireditve z manj odpadki

Center za podjetništvo in turizem Krško je v sodelovanju z Društvom Ekologi brez meja izvedel predavanja in delavnico na temo Prireditve z manj odpadki. Župan mestne občine Krško, Janez Kerin, je podpisal Zeleno zavezo, direktorica CPT Krško, Kristina Ogorevc Račič, pa je podpisala Zero waste zavezo za prireditev Družinski piknik v parku.


Uvodoma je direktorica CPT Krško povedala, da se na zavodu kot organizator prireditev  kot so Festival piva Krško, Družinski piknik v parku in Ulični festival okusi Posavja že vrsto let prizadevamo kako zmanjšati prisotnost plastike na prireditvah in smo tudi podpisnik zaveze MANJ plastike, VEČ trajnosti.
Destinacija Krško je v letu 2021 vstopila v zeleno shemo slovenskega turizma, uspešno prestala presojo v začetku leta 2022 in tako pridobila znak Slovenia Green Destination Gold, na katerega smo zelo ponosni.

Da pa gremo po poti trajnostnega turizma  in se zavedamo odgovornosti, smo se odločili, da izvedemo predavanje in delavnico za celotno turistično gospodarstvo (turistična društva, športna društva, kulturna društva, gasilska društva, predstavnike krajevnih skupnosti) in vse akterje, ki organizirajo prireditve ter jih ozavestimo o pomenu zmanjševanja odpadkov na prireditvah.

Ana Golja, vodja zero waste turizma v Sloveniji pod okriljem Ekologov brez meja, je skozi predavanja in delavnico predstavila kaj to je zero waste, kako dobro organizatorji prireditve poznajo svojo prireditev in kateri so odpadki, ki nastanejo na prireditvi.

Udeleženci predavanja so na praktičnih primerih analizirali svoje pretekle dogodke in pripravili že kar nekaj predlogov in ukrepov za izboljšavo pri organizaciji prireditev v bodoče. Že z minimalnimi finančnimi vložki lahko naredimo veliko spremembo v smeri trajnosti in zmanjševanja odpadkov na prireditvah. Vsak korak šteje, zero waste pa je pot do uresničitve.

Za več informacij smo vam na voljo na info@cptkrsko.si.

V Krškem si želimo prireditve z manj odpadkiV Krškem si želimo prireditve z manj odpadkiV Krškem si želimo prireditve z manj odpadkiV Krškem si želimo prireditve z manj odpadkiV Krškem si želimo prireditve z manj odpadkiV Krškem si želimo prireditve z manj odpadkiV Krškem si želimo prireditve z manj odpadki