KrškočaraZGODBA: Zgodba Krškočare je zapisana v slikanici Čarovniška šola Krškočara in govori o štirih prijateljih, ki se učijo in urijo za čarovnike. A že prvi dan šole jih čaka velika preizkušnja, saj je njihovo šolo zadel tristoletni urok. Adam, Jurij, Veronika in Val se podajo na pustolovščino, da bi premagali urok Krškočare in šolo ter čarovniške učitelje spet pričarali nazaj.


Krškočara je sedma pot na Pravljično-doživljajski transverzali po Sloveniji, ki združuje gozdne dogodivščine za otroke od 6. do 12. leta, a se na njih vedno najde cel kup zanimivosti za pustolovce vseh starosti, povezanih z zgodovino Krškega in učenjaki, ki so tu bivali (Bohorič, Dalmatin, Valvasor…), pa tudi z energijo in zanimivo naravo. Priporočljivo je, da otroci pred obiskom poti preberejo izvirno zgodbo v slikanici Čarovniška šola Krškočara, ki jo je napisal Uroš Grilc, ilustriral pa Jure Engelsberger. Po slikanici je nastala tudi glasbena pravljica, ki na CDju 3 škratje in 1 čarovniška izide decembra 2021.


DOŽIVETJE: Pravljično doživetje Krškočara nas tako popelje v čarovniško šolo, v kateri nas čakajo različne preizkušnje. Krškočara ima 9 razredov, vsak zajema eno čarovniško spretnost in prvino. Otroke na poti spremljajo čarovniški učitelji in učiteljice, ki jih učijo čarospretnosti in čaroznanja. Na pot krenemo s Čarobukvico in čaropalico, na poti pa so postavljene doživljajske točke, ki vas bodo presenetile in navdušile. Na teh otroci rešujejo čarovniške naloge, pridobijo čaroznačko za vsak razred čarovniške šole, se naučijo novega čaropisa, spoznajo svojo čaromoč in še marsikaj nenavadnega. Za osvojeno čaroznanje pa na cilju prejmejo Spričarovalo. Zgodba o čarovniški šoli Krškočari je nastala v času, ko je svet čez noč postal drugačen.


Legenda o šoli, ki jo zadane urok nevidnosti, je zgodba o šoli na daljavo. Je zgodba o učiteljih in učiteljicah, ki otroke spremljajo na novih poteh skozi neznano. Krškočara je zgodba o dobri volji in pravi energiji!

ZA KOGA: Krškočara je namenjena družinam, šolam in vrtcem ter vsem pohodnikom, ki iščejo urejene poti z zgodbo in izvirna doživetja v naravi. Priporoča se lahka pohodna obutev, pot pa bo delovala tudi pozimi, saj je sneg na tem koncu Posavja v zadnjih letih redek gost. Pot prehodite sami, saj vam Čarobukvica omogoča vsa doživetja in ponuja strukturiran obisk, lahko pa se na pot podate z interpretativnim vodnikom (po naročilu ali ob organiziranih dogodkih). Priporočena starost otrok je 5 +.

VODENI OBISKI: Praviloma so enkrat mesečno organizirani vodeni obiski Krškočare z interpretativnimi vodniki. Doživetje Krškočara z interpretativnim vodenjem organiziramo tudi za skupine predšolskih otrok ter otrok prve in druge triade. 

KAKO NA POT: V Krškočara - čarovniški kavarni v atriju Mestnega muzeja Krško obiskovalci kupite Čarobukvico (7 eur), ki omogoča celovito doživetje poti, poleg nje prejmete še svinčnik-čaropalico. Zbrani pečati in čaroznačke za opravljenih 9 razredov čarovniške šole pa otrokom po prehojeni poti prinesejo nagrado – Spričarovalo, ki ga dobijo na zečetku pnjihove izhodišče poti.

TRASA: Pot je dolga 4.000 m, je urejena, nezahtevna in dobro označena. Na poti se boste povzpeli za 151 višinskih metrov, zanjo bodo družine potrebovale najmanj okoli 3 ure, seveda pa se lahko raziskovanje čarovniških skrivnosti na doživljajskih točkah in uživanje v dogodivščini hitro podaljša v celodnevni izlet v Posavju. Dogodivščina Krškočara se prične v atriju Mestnega Krško, Valvasorjevo nabrežje 3, Krško (GPS 45.96795, 1548467). Od tod pot vodi skozi mesto Krško v smeri proti Gori, do vznožja poti na Grad Krško. Sledi dobrih 400 m dolg solidno strm vzpon po čudoviti serpentinasti stezi na vrh hriba, kjer so še danes lepo vidni ostanki Gradu Krško. Pot nato nadaljujete po grebenu proti Guntam do točke Čiračara, kjer se obrne in vrača nazaj proti Krškem. Pot je dobro označena s smerokazi in utrjena.

PARKIRANJE: V neposredni bližini Mestnega muzeja Krško je več urejenih parkirišč, največje je ob Občini Krško (Cesta krških žrtev 14). Parkiranje je brezplačno, med tednom je potreben parkirni listek iz parkomata.

CENE IN PONUDBA: Cena posamične Čarobukvice je 7 EUR, cena kompleta slikanica Čarovniška šola Krškočara + Čarobukvica je 25 eur. Oboje je na voljo na izhodišču poti, lahko pa jih naročite tudi po pošti na info@skrateljc.org (poštnina je brezplačna).

Splošne informacije: info@skrateljc.org, 051 398 843.
Organizacija vrtčevskih ali šolskih obiskov Krškočare ter nastopov glasbene pravljice: ksenja@skrateljc.org, 040 409 844.
 

Informacije

Naslov:Valvasorjevo nabrežje 3, 8270 Krško
Telefon:051 398 843
E-mail:info@skrateljc.org
GPS:navodila za pot

Vas zanima več?

Za vse dodatne informacije, rezervacije ali odgovore vas prosimo, da nas pokličete ali nam pošljite sporočilo.