Sveže-lokalno-okusno

Okusi Posavja 2020

Posavje je pokrajina radoživih voda, razigranih vinorodnih gričev, pristnih okusov ter tesnega stika z naravo, kulturo in domačini. V regiji imamo pester izbor gostincev, vinarjev, pivovarjev, pridelovalcev in predelovalcev izjemnih lokalnih pridelkov in izdelkov. Posamezniki sodijo v sam vrh slovenske in svetovne gastronomije. 


Zaradi izjemno bogate kulinarične ponudbe že tri leta organiziramo Festival Okusi Posavja,  kjer sodelujejo najboljši ponudniki kulinarike, vina, piva ter dobrot iz kmetij iz regije Posavje. Pod sloganom sveže-lokalno-okusno združujejo moči vrhunski kuharji, vinarji, pivovarji in pridelovalci v regiji, ki cenijo lokalne sestavine in dobrine pridelane v Posavju.

Znotraj znamke Okusi Posavja strmimo k  dvigu kakovosti regijske  ponudbe, storitev in produktov. Doživetja so v naši regiji avtentična, temeljijo na lokalnosti in edinstvenosti. V regiji imamo 4500 kmetijskih gospodarstev, ki pridelujejo lokalne surovine od zelenjave, sadja, žit, poljščin, le te pa se predelajo v vrhunske živilske izdelke. Zaradi gričev, ki predstavljajo velik del krajine, imamo veliko pašne živinoreje, ki nam zagotavlja kakovostno meso in mlečne izdelke.

 
Posebej ponosni smo na izdelke avtohtonih pasem živali in sort, ki nas razlikujejo od drugih pokrajin, kot je vino modra frankinja, rumeni plavec, penine, cviček, mesnine in meso krškopoljskega prašiča, kopuna, sladkovodnih rib, rajhenburška torta, čokolada Imperial, ki so jo v naše kraje prinesli trapisti.

Letošnji festival smo bili primorani prilagoditi trenutnim razmeram, vendar kljub temu ne bo nič manj zanimiv in okusen. Uličnemu festivalu smo se žal odrekli, bodo pa potekali zanimivi dogodki pri gostincih in vinarjih.

Da bi to jugovzhodno slovensko regijo prepoznali v širšem gastronomskem smislu, bodo dogodki namenjeni različnim okusom in zvedavim gurmanom, ki se lahko pri nas ustavijo za nekaj uric ali se poleg ostalih zanimivosti pustijo razvajati dan ali dva.

Letošnji september je torej zasnovan kot MESEC OKUSOV POSAVJA in v sodelovanju s turističnimi ponudniki smo pripravili spodnji program:
 

Sreda, 2.9.2020, ob 18.00 uri, Gostilna Kunst

Predstavitveni večer in mednarodna konferenco z dobrimi praksami na področju gastronomije v Italiji, Avstriji in na Hrvaškem. Med drugim bomo predstavili čisto svežo tiskovino o gastronomski ponudbi Posavja ter prisluhnili kolegom iz Italije, Avstrije in Hrvaške o njihovih gastronomskih podvigih. Vse skupaj bo na poletni terasi ob soju sveč spretno povezala Mojca Mavec.
(brezplačen dogodek za medije in turistične ponudnike, obvezne prijave na:  ksenja.kragl@cptkrsko.si)

Vabilo na dogodek v PDF obliki.
 

Sreda, 9.9.2020, ob 18.00 uri, Ošterija Debeluh

POSAVJE GOURMET VEČER Vol 1
Obeta se večer , ki bo prepletal najboljšo posavsko gastronomijo, predstavili se bodo štirje posavski Chefi v družbi vinarjev in lokalnih pridelovalcev s kmetij. Sproščen večer namenjen vsem dobrojedcem!  (Cena 55 €, rezervacije na: info@debeluh.si )
 

 14. - 18. 9.2020, Vinske ture in dogodki v posavskih vinskih kleteh

Pripravljamo 3 organizirane vinske ture po Posavju, kjer bomo obiskali vinske kleti in v pogovoru z vinarji spoznali zgodbe o ljubezni do zemlje, vinogradništva in vina. Pripravlja se popoldanska, celodnevna in dvo-dnevna vinska tura.

 ** 15. 9.2020  V ZNAMENJU MODRE FRANKINJE (info in rezervacije: turizem.prah@siol.net)
** 16.9.2020  VEČER POSAVSKIH PENIN (info in rezervacije: info@albiana.si )
** 18-19.9.2020 DVODNEVNI VINSKI IZBOR (info in rezervacije: turizem.prah@siol.net


Sreda, 23.9.2020, ob 18.00 uri, Gostilna Repovž

POSAVJE GOURMET VEČER Vol 2
Obeta se  še drugi večer , ki bo prepletal najboljšo posavsko gastronomijo, zopet se bodo predstavili štirje posavski Chefi v družbi vinarjev in lokalnih pridelovalcev s kmetij. (Cena 55 €, rezervacije na:    info@gostilna-repovz.si

Od 3.9 do 30.9.2020, lokacija regija PosavjeDnevni meniji pri posavskih gostincih z izbranimi, svežimi, lokalnimi sestavinami. Vabljeni na kosilo ali večerjo, seznam ponudnikov bo v kratkem objavljen na: www.visitkrsko.com.
 
Organizator Tedna okusov Posavja je Center za podjetništvo in turizem Krško v sodelovanju z Občino Krško in regijskimi ponudniki. Več informacij na: info@cptkrsko.si, www.visitkrsko.com   ali na 041 353 505 (kontakt Ksenja Kragl)